Ministarstvo: ‘Anđeo u ofsajdu’ nije dio lektire

Foto: Pixell
Foto: Pixell

Nakon što se u javnosti ponovno pojavila informacija da je na popisu slobodnog izbora lektire za srednje škole uvrštena i nagrađivana zbirka priča Zorana Ferića ‘Anđeo u ofsjadu’, reagiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja službenim priopćenjem.

“Knjiga Zorana Ferića ‘Anđeo u ofsjadu’, čiji se dijelovi šire javnim prostorom kao primjer neprimjerenoga sadržaja, ne nalazi se na popisu lektire u sklopu novoga kurikuluma Hrvatskoga jezika, što se može i provjeriti na službenim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja te nema govora o širenju neprimjerenoga sadržaja u školama, što se lažnim tezama želi implicirati.

Apeliramo na sve učitelje i građane da informacije traže na službenim stranicama Ministarstva, odnosno da ne padaju pod utjecaj sustavno plasiranih lažnih vijesti. Kurikulum Hrvatskoga jezika prošao je stručnu i javnu raspravu, recenzirao ga je HAZU. Napominjemo kako je kurikulum nakon recenzije dorađen te se nalazi na sljedećoj poveznici”, stoji u priopćenju Ministarstva.

Podsjećamo, dijelovi priča “Anđeo u ofsajdu” nedavno su bili tema HRT-ove emisije “Dobar dan, Hrvatska”, u kojoj je gostovala pomoćnica ministrice Lidija Kralj.

Ona, kao ni voditelji emisije nisu bili upoznati s činjenicom da zbirka priča nije na popisu lektira pa su tako raspravljali oko spornih dijelova, koji se odnose na opise ‘pedofilskih radnji’.

No, kad je “Anđeo u ofsajdu” prvi put bio na meti javnih kritika zbog takvog sadržaja, sam autor, Zoran Ferić, negirao je optužbe i objasnio da su svi sporni citati izvađeni iz konteksta.