Mitovi o čišćenju u koje trebate prestati vjerovati

Foto: Pexels

Svatko ima svoju metodu čišćenja kuće koja je bolja od klasičnih rješenja – na primjer, prozori će biti čišći ako ih brišemo novinama umjesto krpom.

“Mudri” savjeti o kućanskim poslovima su se duboko ukorijenili, no od većine ćemo imati više štete nego koristi. Ovo su najrašireniji mitovi o čišćenju.

Ocat za sve

Ocat je zaista koristan, a i povoljan proizvod. Koristi se u cijelom kućanstvu, pa i u kupaonici, a odlična je zamjena i za omekšivač jer će odjeća ostati mekana i imat će ugodan miris. Ipak, njime nipošto nemojte čistiti mramorne, kamene i drvene površine ni lakirane podove.

Novine su odlične za čišćenje staklenih površina

Bolje bi bilo da prozor očistite papirnatim ručnicima ili pamučnim krpama. Novine će se potrgati, a s obzirom na to da su pune tinte, staklo bi moglo ostati umrljano.

Foto: Unsplash

Izbjeljivač sve čisti

Miris izbjeljivača povezuje se s čistoćom. On će zaista dezinficirati i ubiti bakterije, ali mrlje i nečistoća će ostati. Koristite ga da se riješite bakterija, no za čišćenje mrlja koristite proizvode namijenjene za to.

Foto: Unsplash

Prečesto usisavanje uništit će tepih

Ovo je vjerojatno izmislio netko tko je mrzio usisavač. Usisavanje neće utjecati na stanje vašeg tepiha, zapravo će ga više oštetiti prljavština i prašina koja se nakuplja ako ga ne usisavate koliko biste trebali.

Foto: Pixabay

Više deterdženta znači da će nešto biti čišće

Ovo je najčešća pogreška u pranju rublja. Koliko god da ga stavite, rublje će iz perilice izaći čisto, a li ako pretjerate s deterdžentom, na odjeći bi mogle ostati mrlje od sapunice.

Foto: Unsplash

Mrlje na tepihu čiste se vodom

Čini se kao logično rješenje, ali dodavanje vode na mrlju na tepihu (na primjer, proliveno crveno vino) napravit će još veću štetu. Mrlja će se proširiti, a voda će se upiti u tepih koji će navući vlagu.

Foto: Pexels

Dovoljni su čista krpa ili papirnati ručnik – lagano tapkajte mrlju dok se prolivena tekućina ne upije. Potom lagano pošpricajte mineralnom vodom, a zatim uzmite sredstvo za čišćenje namijenjeno za tepih.

Tekućinom za stakla čistite ekran laptopa ili televizije

Sastojci koji se nalaze u sredstvima za čišćenje stakla mogu naštetiti vašim elektroničkim uređajima. Umjesto njih, koristite krpu od mikrofibre i sredstvo za čišćenje bez alkohola. Dobro su rješenje i maramice za čišćenje naočala.

Foto: Unsplash