Mlada doktorica dirnula žene: ‘Mi nismo Bog, iako se neki kolege tako ponašaju’

Foto: Ani Kolleshi/Unsplash
Foto: Ani Kolleshi/Unsplash

Kiretaža bez anestezije, šivanje naživo nakon poroda, bolno vađenje jajnih stanica… Bol, bol, bol – to su priče žena koje su doslovno buknule ovih dana u svim medijima i na društvenim mrežama u Hrvatskoj.

Udruga RODA – Roditelji u akciji skupljala je svjedočanstva žena, a onda 400 pisama isprintala i odnijela ravno u Ministarstvo zdravstva. Među tim pričama, na Facebook stranici udruge RODA istaknuo se komentar jedne mlade liječnice, koji je skupio više od 500 lajkova.

Liječnica kaže da je pročitala svako pismo, a zatim se emotivno obratila ženama koje su prošle torturu i rekla kako joj je žao zbog svih muka koje su doživjele. Na kraju komentara stavila je i Hipokratovu zakletvu, koju izgovaraju svi diplomanti medicine.

Foto: Facebook.com/udrugaroda/

Nakon ove objave, javile su joj se mnoge dirnute žene, a ona im je zatim zahvalila riječima:

“Hvala vam na odgovorima na moj komentar, kako ovdje, tako i u inboksu.
Dirnule su me vaše poruke. Pisala sam vam kao žena ženi. Djed mi je jednom rekao: “M… mi nismo samo dr. med. spec. Mi smo mnogo odgovornije i bolnije – nada.”

Doktorica se zatim oštro obratila svojim kolegama.

“Ma kako se neki samo usude vrijeđati i derati na već duhom i tijelom oslabljene žene i ne objasniti im postupak i ne smanjiti im bolove?? Mene ovo boli!! Sramim se. Ljuta sam. Ne znam kako da pomognem. Mi nismo Bog, iako se neki kolege tako ponašaju.

Mi nismo da ponižavamo, kudimo i svoj bijes usmjeravamo prema pacijentima, nego da prepoznamo, liječimo, normalnim rječnikom objasnimo, ohrabrimo i budemo i doktor i prijatelj i majka i sestra i kći i unuka i osoba od povjerenja ljudima koji su nama povjerili svoj ili život voljene osobe, jer zdravlje je život.
Ja dišem i živim za svoj poziv i veselim se i tugujem s obiteljima. I nisam jedina, i samo to je mala utjeha”, napisala je mlada liječnica.