Mlada mama za Prvi.hr o febrilnim konvulzijama: ‘Plakala sam, prestrašila sam se, bilo je šokantno’

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Febrilne konvulzije jedna su od najvećih noćnih mora svakog roditelja malog djeteta, jer mogu izgledati vrlo dramatično, pogotovo kada ih dijete doživi prvi put. Najčešće se, naime, javljaju kao napadaji u kojima dijete okrene i ukoči očne jabučice u stranu, izgubi svijest i trza tijelom, a mogu potrajati i do 15 minuta.

Kako u razgovoru za Prvi.hr ističe pedijatrica dr. Alemka Jaklin Kekez iz poliklinike Helena, febrilne konvuzije su prigodni moždani napadaji koji se javljaju u visokoj temperaturi kod male djece, a nisu uzrokovani upalom mozga.

“Češće se javljaju u obiteljima u kojima je već neki član imao konvulzije, a najčešće nastaju u sklopu respiratornih infekcija, ili infekcija probavnog trakta, pri naglom porastu temperature preko 38″, kaže Jaklin Kekez, pojašnjavajući i da se obično javljaju u dobi od šest mjeseci do pet godina.

Kada se dogode, savjetuje, važno je da roditelj ostane pribran, dijete položi na bok i oslobodi dišne puteve, odmah da čepić za snižavanje temperature i pozove Hitnu pomoć.

“Roditelji djece koja su već imala konvulzije trebaju slijediti upute liječnika koji ih prati o eventualnom davanju klizme diazepama, ako su za to educirani”, navodi pedijatrica.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Svoje iskustvo s febrilnim konvulzijama za Prvi.hr je podijelila mlada majka dvogodišnjeg dječaka. Da sin ima povišenu temperaturu, ona i suprug shvatili su nakon povratka iz vrtića. Izmjerili su 38,5 u uhu i odlučili pričekati pola sata, kako bi vidjeli hoće li sama početi padati ili je potrebno dati lijek za snižavanje.

“Nakon pola sata imao je 38,6 pa smo mu htjeli dati Lupocet. Podigla sam ga i povukla prema sebi i primjetila da se potpuno opustio, usmjerio pogled lijevo gore i treptao jako lagano. Bio je skroz odsutan. Dozivali smo ga i štipkali, nije bilo nikakve reakcije. To je trajalo oko minutu. Plakala sam, prestrašila sam se, bilo je šokantno i jako stresno”, ispričala je, dodajući da je u tom trenutku suprug shvatio da bi u pitanju mogle biti konvulzije i nazvao Hitnu pomoć.

“Ja sam se u tom trenutku sjetila da ih je i suprug imao u djetinjstvu i da mi je njegova mama pričala kako ga je odmah tuširala pa sam ga stavila u kadu i počela tuširati u mlakoj vodi. Tada je došao k sebi i počeo plakati”, prisjeća se.

Hitna pomoć već je bila na putu, ali istovremeno i na telefonskoj liniji. Preporučili su im da ga u kadi drže deset minuta. “Nakon toga smo mu dali Lupocet, presvukli ga i posjeli, a onda je počeo kašljati i ispovraćao lijek. Hitna nas je odvela u bolnicu, gdje je zadržan četiri dana. Sve je na kraju dobro prošlo”, navodi, ističući da su kod konvulzija uobičajeni CT glave, EEG i lumbalna punkcija, kako bi se isključila sumnja u meningitis.

Kako bi izbjegli da se napadaj ponovno dogodi, liječnici su im savjetovali da već kod temperature 37, 5 daju lijek za snižavanje. U slučaju da do njega ipak dođe, dobili su klizmu koja će opustiti mišiće, ali i preporuku da se opet jave u bolnicu kako bi odradili dodatne pretrage.