Mogu uzrokovati rak: Ovo je popis najopasnijih namirnica

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Znanstvenici su otkrili čak 32 namirnice koje je moguće povezati s jednom od najopakijih bolesti, rakom. Oštećenja ili genetske mutacije DNK uzrok su svih oblika raka, a neki od slučajeva izvan su naše kontrole.

To se prvenstveno odnosi na genetske predispozicije koje se prenose kroz generacije ili pak genetske promjene koje su se dogodile u našim životima. Međutim, postoje i neki konkretniji uzročnici raka kojih bismo se trebali pokušati kloniti.

Šećer

Previše slatkih jela povećava rizik od nastanka dijabetesa, ali i od razvoja raka. Osim toga, nova su istraživanja pokazala šećer potiče razvoj tumora jer mu služi kao gorivo.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Obrađena hrana

Konzervirana hrana i ona koja se čuva u plastičnoj ambalaži industrijski je zatvorena i tako traje mjesecima. Upravo to povećava rizik od raka pa su tako znanstvenici u Francuskoj pronašli vezu između obrađene hrane i ljudi oboljelih od raka.

Mesne prerađevine kao što su šunka, slanina i kobasice

Ljudi koji redovito jedu obrađeno meso imaju veću mogućnost dobivanja raka i to za devet posto više u usporedbi s onima koji ga jedu tek povremeno. Jedan hot dog ili dvije kriške slanine svaki dan povećava mogućnost za 18 posto.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Pušenje

Duhan ima barem 70 posto kemikalija koje uzrokuju rak, a njima nisu zahvaćeni samo pušači, nego i pasivni sudionici koji imaju 20 do 30 posto šanse od oboljenja, piše u studiji.

Sunčanje

Sunčanje bez korištenja zaštitne kreme i to prije 35. godine života znači 70 posto mogućnosti da se dobije ra, objavila je zaklada oboljenja od raka kože.

Toksične kemikalije

Boje koje se koriste u frizerskim salonima i salonima ljepote često sadrže kancerogene tvari, a radnici se na takvim mjestima nalaze u prečestom kontaktu s njima.

Noćna smjena

Mogući uzrok nastanka rak službeno je, još od 2007. kad je dokazan, rad u noćnim smjenama. Naime, rad noću ugrožava prirodan ciklus spavanja i odmaranja organizma što povećava šanse za razvojem raka.

Osim njih, rak može izazvati i dimljeno meso te ono s roštilja, preslano meso ili riba, ugljen, alkohol, pilule za kontracepciju kod nekih žena, pretilost i niz raznih kemijskih spojeva, piše Business Insider.