Na zagrebačkim ulicama ponovno obračun Roma, Bandić: Zagreb je siguran grad

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Samo devet dana nakon pucnjave u Vukomercu, u metropoli ponovno okršaj mecima na ulici.

U pucnjavi koja se sinoć dogodila na križanju Ulice grada Vukovara i Avenije Marina Držića ozlijeđena je jedna osoba, dvije su privedene, a za jednom se još uvijek traga.

Policija i gradonačelnik demantiraju povezanost ova dva događaja i poručuju – Zagreb je siguran grad.

Prava drama odvijala se sinoć u centru Zagreba. Na raskrižju u blizini Autobusnog kolodvora došlo je do obračuna koji je kulminirao pucnjavom. U sukob su uključena tri hrvatska državljanina koja imaju prebivalište u Mađarskoj, istaknuo je zamjenik načelnika PUZ-a Dubravko Teur.

“Sam slučaj koji se jučer dogodio je sukob dvije osobe zbog neriješenih imovinskih odnosa. Napominjemo da od tri osobe koje su obuhvaćene kriminalističkim istraživanjem za jednom osobom još traju mjere traganja, ista nije dostupna policijskim službenicima, ali vjerujemo da će se uskoro realizirati njegovo uhićenje. Osobe jesu evidentirane, međutim u posljednje vrijeme ih nismo imali obuhvaćenih u kriminalističkim istraživanjima”, objasnio je Teur.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić upozorava da na multikulturalnost i multietničnost grada neće utjecati činjenica da su u incidentu sudjelovali pripadnici nacionalnih manjina.

“Ja sam prije pola sata razgovarao s načelnikom PU. Radi se o tri pripadnika romske nacionalnosti. Ni na jedan način nemojmo stigmatizirati Rome u gradu Zagrebu, oni su građani ovoga grada kao i većinski hrvatski narod.”

Do sukoba na raskrižju je došlo kada je 32-godišnjak iz automobila bosanskih nacionalnih oznaka iz vatrenog oružja pucao u 30-godišnjaka u osobnom vozilu mađarskih registarskih oznaka te ga teško ozlijedio. Predstojnik Klinike za traumatologiju Srećko Sabalić za Media Servis je potvrdio da su primili ozlijeđenog pacijenta:

“Radi se o prostrijelu natkoljenice bez povrede vitalnih dijelova – kostiju, krvnih žila i živaca. Pacijent je dobro, stabilan je i poduzimaju se mjere liječenja kao što se inače radi u takvim situacijama. Očekujemo oporavak pacijenta i očekujemo dobra ishod liječenja.”

Teur bez obzira na sve tvrdi da je Zagreb unatoč ova dva događaja siguran grad. S njim se slaže i gradonačelnik Bandić.

“Što se tiče kaznenih djela pokušaja ubojstva, ista su u identičnom broju kao prošle godine i ista su sva razriješena”, ističe Teur.

“Ova dva incidenta su bacila mrlju na sigurnost i otvorenost grada, ali apsolutno je grad Zagreb siguran grad i pojedinačni incidenti poput ova dva neće izblijediti tu sigurnost i otvorenost grada Zagreba”, zaključio je Bandić.

Iz policije je stigla i poruka da je na terenu maksimalan broj policajaca, a odbacili su nagađanja da su osumnjičeni povezani s pucnjavom u Vukomercu prije deset dana.

Podsjetimo, prošle srijede u zagrebačkom naselju Vukomerec sukobile su se dvije romske obitelji. Neposredno pokraj osnovne škole, u vrijeme kada su djeca izlazila s nastave, pucali su iz kalašnjikova.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić tvrdi da nasilje raste u većini hrvatskih gradova, pa je “opalio” po ministru policije.

“Što radi policija i resorni ministar Božinović? Uvijek kada se dogodi porast nasilja policija mora biti spremna reagirati. Činjenica je da je sve manje policajaca u zajednici, činjenica je da policajci rade u sve težim uvjetima, policijski službenici imaju relativno niske plaće, njihova oprema je zastarjela i moramo dati sve od sebe da pojačamo broj policajaca tamo gdje treba, a to je na terenu, među ljudima u zajednici”, zaključio je Bernardić.