Arhitektura je jedan oblik umjetnosti, iako nastaje puno sporije. Osim ideja, uključuje i dizajniranje, planiranje, dozvole i gradnju.

Uz to, arhitekt mora imati i neka sociološka znanja te predviđati obrasce društvene interakcije pomoću kojih će stvarati identitet grada. Upravo je to posebnost nekoliko najiščekivanijih građevina otvorenih ove godine i onih koje su nedavno javnosti pokazale svoju unutrašnjost.

ARC elektrana u Kopenhagenu

Danski arhitekt Bjarke Ingels ovoj je elektrani dao umjetnički izgled i dokazao da može biti prijatelj okoliša i uz to se ponositi privlačnim dizajnom. Očekuje se da će godišnje paliti oko 400 tisuća tona otpada od kojeg će energiju dobivati gotovo 60 tisuća okolnih kuća. To bi  Kopenhagen učinilo prvim gradom u svijetu bez ispušnih plinova do 2025. godine. Osim toga, na njezinu se vrhu nalazi i jedna od najdužih umjetnih staza za skijanje.

Knjižnica u Calgaryju u Kanadi

Dizajn koji potpisuje arhitektonska grupa Snøhetta povezuje uzbudljive četvrti ovoga kanadskoga grada, a smještena je iznad željeznice koja prolazi njegovim središtem. Interijer je dizajniran geometrijski, a namjena mu je privlačiti prolaznike u knjižnicu. Trebala bi se otvoriti u studenome ove godine.

Institut za suvremenu umjetnost u Richmondu u Virginiji

Novi institut Sveučilišta u Virginiji dizajnirao je Steven Holl. Ova se građevina koristi i kao kafić i galerija, a u nju se smjestio i auditorij sa 240 sjedećih mjesta u kojem se održavaju filmske projekcije, performansi i predavanja. Zahvaljujući zelenim krovovima, građevina je prilagođena i okolišu, prozori su postavljeni tako da primaju dovoljno svjetla pa je smanjena potreba za umjetnim osvjetljenjem. Institut je otvoren u travnju ove godine.

Zeleni tornjevi Nanjinga u Kini

Već smo pisali o zelenim zgradama u Milanu, a njihov autor svoje je umijeće proširio i na Kinu. Talijanski arhitekt Stefano Boeri sagradit će prve takve zgrade u Aziji, a to je važan događaj za jednu od najzagađenijih regija na svijetu. Ovi će tornjevi imati prostore za urede, muzej, arhitektonsku školu, klub i hotel.

Osim tog, tu su i škola u selu Mwabwindo u Zambiji koje gradi tvrtka Selldorf u suradnji s Fundacijom 14+, Državni muzej Katara (čiji je autor Jean Nouvel, koji je već dizajnirao Louvre u Abu Dhabiju), V&A muzej dizajna u Dundeeju u Škotskoj, Centar izvedbenih umjetnosti Taipei u Tajvanu, dodatak muzeju Glenstone u Marylandu Institut crtanja u Houstonu u Teksasu koji je dizajnirala tvrtka Johnston Marklee i  Državni spomenik miru i pravdi u Montgomeryju u Alabami, piše Architectural Digest.