Poznata vam je situacija kada vaša maca stane na vas i počne vas gnječiti šapama? Ova radnja za mačke gotovo je kao stanje mačje nirvane: ritmički pritisne jednu šapicu, pa drugu, napola zatvorenih očiju i tako kontinuirano neko vrijeme.

Odakle dolazi ova radnja?
Miješanje, ili ono što mnogi veterinari zovu “stvaranje keksa”, je instinktivno ponašanje koje započinje mačićima ubrzo nakon rođenja. Zabilježeni zoologist Desmond Morris skovao je frazu “trljanje mlijeka” kako bi opisala kretanje mačaka protiv majčinih mliječnih žlijezda kako bi potaknula protok mlijeka. Dakle, nije riječ o nekom “genijalnom triku” već instiktivnoj radnji u lancu prehranjivanja gdje mačići samostalno masiraju mliječne žlijezde i time potiču vlastito hranjenje.

I to sve ima smisla, mačići se nahrane žlijezde se ne upale.. Međutim vi gledate svoju odraslu mačku koja dan danas to radi.. Zašto? Životinjski bihevioristi spekuliraju da se odrasla mačka tako nastavlja ponašati kako bi pokazala zadovoljstvo, da se smirila kad se osjeća uznemirenom ili označava osobu ili objekt svojim mirisom iz znojnih žlijezda u njezinim šapama.

Opsesivno gnječenje
Kao i svugdje tako i kod mačaka postoje ekstremi. Tako postoje mačke koje mogu ne samo gnječiti, nego i pokušati sisati ljudsku kožu, uši, igračke, pa čak i obiteljskog psa. U ekstremnim slučajevima, neke mačke (obično sijamske) opsesivno će sisati ili žvakati vunene pokrivače ili odjeću, dok se gnječe – čak i gutaju dijelove predmeta.

Dakle, ako vaša mačka stane na vas i započne svoj ritual mješanja šapama znajte da je u stanju zadovoljstva – pa s toga sjednite, opustite se i uživajte u svojoj mačjoj masaži. No ako pretjeruje, do navedenih ekstrema – razgovarajte sa svojim veterinarom. U protivnom, nema brige, super joj je.