‘Narod odlučuje’ predali potpise za referendume, ljuti jer ih nije primio Jandroković

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Članovi Inicijative Narod odlučuje danas su u Saboru predali potpise koje su prikupljali za dva referendumska pitanja koja se tiču izmjene izbornog sustava. Za svako od pitanja prikupili su po nešto više od 405, odnosno 407 tisuća potpisa, a prilikom primopredaje kutija s potpisima nije ih primio predsjednik, već tajnik Hrvatskog sabora.

Prema zgradi Sabora krenuli su s 38 kutija u rukama i pjesmom. A izišli ljuti jer ih nije primio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

“Primio nas je gospodin tajnik Hrvatskog sabora i smatramo da taj podatak isto tako govori sve o tome kakvi su pritisci i što politika radi na ovu inicijativu”, rekla je Natalija Kanački iz inicijative.

Tijekom trajanja prikupljanja potpisa, u javnosti pojavile su se nejasnoće o tome što se točno želi postići referendumskim pitanjima, pa čak i među nekima koji su dali svoj potpis. Hrvoje Pende iz inicijative stoga pojašnjava:”Ova dva referendumska pitanja i šest promjena koje one donose nastoje da u Hrvatsku uvede europske standarde izbornog sustava.”

Ipak, inicijativi mnogi zamjeraju dio koji izravno zadire u prava nacionalnih manjina, odnosno dosadašnjem pravu u kojem mogu glasati o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna.

Iz inicijative su se ovdje okomili na srpske predstavnike u Saboru. Konkretno Milorada Pupovca.

“Gospodin Milorad Pupovac, a vi kao novinari to istražite, ima manje od 14 posto Srba u Hrvatskoj. Prema tome pitanje je koliko je on legalni predstavnik srpske nacionalne manjine, a još više se postavlja pitanje – koliki ima legitimitet u ovom trenutku odlučivati o budućnosti Hrvatske”, rekla je  Sanja Bilać iz inicijative.

Iako u Inicijativi tvrde da su prikupili dovoljno potpisa, da bi pitanja i izišla pred građane na referendum, svi potpisi se trebaju i službeno prebrojati, nakon čega će ustavni legitimitet pitanja provjeriti Ustavni sud.