Neobičan dizajn privatnih kuća u Meksiku

Foto: instagram.com/ludwiggodefroy
Foto: instagram.com/ludwiggodefroy

Meksiko je jedna od egzotičnih lokacija koje će mnogima, nažalost, ostati neostvaren san. Ipak, nada uvijek postoji, a mediji su tu kako bi nas barem na trenutak odveli u drugačiju stvarnost.

Zato vam donosimo nekoliko zanimljivih i neobičnih privatnih kuća u Meksiku koje su dovršene nedavno, a možda će inspirirati i neke u Hrvatskoj.

1. Casa Bruma

Smještena na jugozapadu Mexico Cityja, ova je kuća sagrađena od crnog betona. Popularni materijal u Meksiku tvori ovo neobično zdanje od devet odvojenih kućica različite veličine i visine.

“Svaki blok je pomno osmišljen i uklopljen”, objasnile su dizajnerice Fernanda Canales i Claudia Rodriguez, a rezultat je “kuća koja je eksplodirala.”

2. Casa Zicatela

Kuća smještena u Oaxaci, južnom dijelu Meksika, inspirirana je francuskom Normandijom, u kojoj je rođen njezin arhitekt Ludwig Godefroy, i drevnim aztečkim hramovima.

Njezini betonski zidovi okrenuti su okolnim planinama, a drugi, otvoreni dio, usmjeren je prema prekrasnoj plaži pa kao da vanjski ambijent unosi u svoj interijer.

3. Casa TEC 205

Ova je kuća u Monterreyu napravljena kao podsjetnik na legendarnoga meksičkog arhitekta Luisa Barragána. Njezin je arhitekt Moneo Brock, a posebna je zbog živih boja na vanjskim zidovima i zanimljivog printa te geometrijskih oblika kojima obiluje interijer.

4. Casa Once

Smještena u Puebli, ova kuća ima izgled kvadra, a kako bi se stvorio vanjski prostor, iskorišten je posljednji kat koji gleda na cijeli grad. “Casa Once dizajnirana je da odgovara mladome paru koji traži utočište koje bi ih odvelo daleko od kaosa i stvorilo prostor mira”, objasnili su arhitekti iz ureda Espacio 18.

5. Kuća oblak

Smještena na platformi oblika kvadra, kuća je usmjerena prema prednjoj ulici pod kutom od 45 stupnjeva. Neobičan dizajn i položaj u prvi plan stavljaju njezine dugačke zidove koji bi inače ostali skriveni, rekli su u arhitektonskoj tvrtki Arquidromo, piše Dezeen.