Nije blogerica ni kuharica, a radi čuda s hranom! Sanella je za Prvi.hr otkrila dva odlična recepta

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

U Facebook grupama u kojima se izmjenjuju recepti, mnogima je za oko zapela maštovita Zagrepčanka Sanella Drobnjak, čije fotografije hrane izgledaju kao da su pripremljene za kulinarske časopise.

No, Sanella nije blogerica, nije kuharica i ne zarađuje na svojim receptima. Kuhanje je opušta i sve što radi – radi “iz gušta”. Za Prvi.hr otkrila je odakle crpi inspiraciju za svoja mala umjetnička djela.

“Kad se odlučiš na samostalan život, s time dolazi i samostalno kuhanje. Nema više mamine kuhinje, bio je red da preuzmem kuhaču u svoje ruke. Na početku je to bilo ‘šlampavo’ proučavanje namirnica, a kasnije je išlo sve bolje i bolje – sve dok nisam počela izlaziti izvan klasičnih okvira kulinarstva. Još kao dijete opuštala sam se slikanjem i modeliranjem pa sam to željela primijeniti i u kuhinji, jer ionako moram kuhati za svoju obitelj. Dakle, spojila sam ugodno s korisnim!

Ideje mi dolaze, priznajem, ponekad s nekog bloga, ali više-manje sve se posloži kad vidim namirnice. Volim eksperimentirati s bojama i okusima, a kuham za svoju malu obitelj – za supruga i kćer tinejdžericu koja nestrpljivo iščekuje novi dan s pitanjem: ‘Što će biti za ručak?’, jer nikad ne znaju kakvo ih iznenađenje čeka”, ispričala je skromna Sanella.

S nama je podijelila i dva zanimljiva recepta, za koje napominje da ih radi ‘od oka’, jer svaki put kad kuha – ubaci nešto novo i drugačije.

 

Gulaš od tikve

Sastojci:

60 g mesa (teletina)

meso bundeve narezane na kocke

2 veće glavice luka

1 češanj češnjaka

1 žlica pirea od rajčice

1 žlica mljevene crvene paprike

1 list lovora

3 dl crnog vina + 2 dl vode

na vrh noža mljevenog kima, sol, papar

 

Postupak:

 

Sitno nasjeckajte luk i češnjak, a meso bundeve i teletine narežite na kocke. Na ugrijanoj masnoći popržite luk i dodajte kockice teletine. Kad dobije boju –  umiješajte pire od rajčice, češnjak, list lovora, zdrobljeni kim, mljevenu crvenu papriku i sve prelijte crnim vinom. Kad vino ishlapi, podlijte s toliko vode da prekrije meso, posolite, popaprite. Kuhajte dok meso ne omekša i pred kraj dodajte kockice bundeve. Kuhajte dok bundeva ne omekša, ali ne smije se raskuhati.

Foto: Privatni album

 

Sendvič – torta s 3 kreme

Sastojci:

1 svježi kravlji sir

1 konzerva tune

1 veća mrkva

1 kuhano jaje

4 šnite tosta

vrhnje, majoneza, senf, sol, papar, povrće za ukrašavanje

 

 Postupak:

Sir se raspodijeli u 3 zdjelice. Jaje se skuha i odvoji se bjelanjak od žumanjka. U jednu širu zdjelicu doda se ribani bjelanjak i majoneza s malo vrhnja, posoli se i popapri. U drugu širu zdjelicu doda se sitno naribana svježa mrkva sa žumanjkom, malo senfa i majoneze (ne smije biti prerijetko). U treću zdjelicu se doda sitno naribani crveni kupus, posoli se i popapri. Tuna se ocijedi i pomiješa s majonezom. Tost se izreže na krugove uz pomoć kalupa (može poslužiti i široka čaša). Na dno se slaže tost premazan kremom od tune, zatim na to ide tost premazan kremom od sira i bjelanjka i zadnji sloj je tost premazan kremom od mrkve… Sve završava tostom. Tada se cijela torta premaže  kremom od sira i crvenog kupusa… Ukrašava se povrćem po želji.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album