Nije šala: Mrkva može dodatno učvrstiti beton

Foto: Joel Filipe / Unsplash
Foto: Photo by Joel Filipe on Unsplash

Mješavina betona može se ojačati dodavanjem nanočestica izvučenih iz mrkve i drugog korjenastog povrća, sugerira studija Sveučilišta u Lancasteru.

Prvi su testovi pokazali da su nanočestice iz vlakana ovakvog povrća “značajno poboljšale” jačinu betona i to s niskim troškovima.

Čestice su superiorne trenutnim proizvodima od cementa u smislu mehaničkih svojstava, a pritom se koriste i manje količine cementa”, rekao je Mohamad Saafi, voditelj istraživanja.

Foto: Simone Hutsch / Unsplash
Foto: Simone Hutsch / Unsplash

“To smanjuje iskorištavanje energije, ali i emisije ugljikovog dioksida povezane s proizvodnjom cementa. Cilj je pokraj jačeg betona koristiti manje materijala za gradnju, a čak i mali pomak znači puno, odnosno moglo bi smanjiti gotovo osam posto svjetske emisije”, rekao je Saafi.

Foto: Jonathan Pielmayer / Unsplash
Foto: Jonathan Pielmayer / Unsplash

Sveučilište je dobilo još poticaja iz programa Europske Unije za daljnja istraživanja, u nadi da će rezultati pomoći smanjiti emisiji ugljikovog dioksida iz graditeljske industrije, piše Dezeen.