Nives i Žanamari za Prvi.hr o tome šalju li Pepeljuga i Snjeguljica curicama krive poruke

Foto: Tomislav Miletic/Pixsell, Miranda Cikotic/Pixsell

“To je djevojka koja čeka da je bogati tip spasi. Nemoj, spasi samu sebe. Mala sirena isto. Ljuti me to jer volim crtić i pjesme su predivne, ali jednostavno ne mogu podržati to da se zbog muškarca odrekla svoga glasa”, izjavila je glumica, zaključujući kako ne želi da joj kći odrasta u uvjerenju da je muškarac u životu žene nužan.

Sličan stav dijeli i glumica Kristen Bell, koja se pak u razgovoru za Parenting magazine nedavno obrušila na Snjeguljicu. Svoje je kćeri pitala nije li im čudno što je princ poljubio Snjeguljicu bez njezina pristanka. “Ne možete poljubiti nekoga ako ta osoba spava”, rekla je Kristen, koja spornim smatra i to što je Snjeguljica uzela jabuku od nepoznate starice.

Unatoč generacijama djece odgajane na klasičnim bajkama o princezama i prinčevima, čini se da danas sve više roditelja smatra da za mališane nisu primjerene. Dvije poznate mame, Žanamari Perčić i Nives Celzijus, upitali smo čitaju li ih svojoj djeci ili i one vjeruju da su poruke koju bajke šalju štetne.

Nives Celzijus prisjetila se da se upravo Pepeljuge dotaknula u svojoj knjizi “Gola istina”, komentirajući kako bi ona u današnjem vremenu, u očima mase, bila samo jedna od “uspješnih” sponzoruša koja je ostvarila svoj cilj, jer je ljudi danas žele vidjeti takvu.

“U moje vrijeme to je bila priča o marljivoj, požrtvovnoj, altruističnoj, tolerantnoj djevojci koja, iako joj je nanesena velika nepravda, nikad nije izgubila vjeru i nadu u ljubav i ljubav ju je pronašla. Pepeljuga mi je bila jedna od najdražih bajki i kao odrasla osoba bila bih ljuta da mi je majka uskratila pravo na bajku. Mislim da moj život potvrđuje da nikad iz Pepeljuge nisam iščitala informaciju da mi je u životu nužan muškarac, a osobito ne bogat muškarac”, kaže Nives.

Prema njezinu mišljenju, očito svatko od nas vidi ono što želi vidjeti, a ona osobno vjeruje da djeca trebaju gledati i slušati raznolike bajke jer ih one, među ostalim, uče toleranciji i prihvaćanju različitosti.

“Ako djeci zabranimo Pepeljugu, čemu ih time učimo? Podržavamo li time sliku mase da je svaka žena koja se uda ili zaljubi u predivnog, nježnog, mudrog, pažljivog, ali bogatog muškarca sponzoruša ili kurva i treba je osuđivati? Što je s bajkama u kojima se princeze zaljubljuju u siromašne mladiće? Stvaramo li noviju generaciju ‘sponzorušana’? Znam da ta riječ ne postoji, ali mislim da nije u redu da sve te uvredljive ‘titule’ dolaze samo u ženskom rodu”, kaže Nives, dodajući da djeca trebaju bajke, dok je na nama odraslima da ih usmjeravamo prema iščitavanju ispravne poruke i micanju naglaska s važnosti materijalnog.

Pjevačica Žanamari Perčić, pak, ističe da nikakav problem s klasičnim bajkama u njezinoj obitelji ne postoji iz vrlo jednostavnog razloga – zaigrana trogodišnjakinja Gabrijela nema je strpljenja slušati dok čita.

“Ona najviše uči, a to vidimo po njezinu ponašanju, od mene. Djeca generalno najviše uče od svojih roditelja i mislim da bi se roditelji trebali brinuti kako se sami ponašaju. Ne samo prema djetetu, nego i jedno prema drugom, pogotovo u trenucima kada nisu svjesni da ih dijete gleda, jer upravo tada najviše upija”, smatra Perčić.

“Što se tiče poruke bajke da žene čekaju princa na bijelom konju – što je u tome loše? Radije bih je naučila da čeka princa na bijelom konju nego da ih vrti i promijeni 200 dok ne nađe pravog”, iskrena je pjevačica.

Klasične bajke njoj su ostale u lijepom sjećanju, a Snjeguljici i Pepeljugi se osobito divila. Osim toga, u usporedbi sa sadržajem koji se djeci danas nudi, smatra ih puno primjerenijima. “Ne sjećam se da su mi klasične bajke ostavile ikakve posljedice. Nisam potlačena žena zato što sam ih čitala u djetinjstvu. Ali danas, što god okrenem na TV-u, sve je puno zombija i čudovišta. Čak i animirani filmovi koji su namijenjeni djeci njezine dobi sadrže vještice, zombije i čudovišta, užasno mi je to”, zaključuje pjevačica.