Nobelova nagrada za mir ide borcima protiv seksualnog zlostavljanja

Foto: Twitter.com/NobelPrize
Foto: Twitter.com/NobelPrize

Iako su internetske kladionice predviđale da bi Nobelovu nagradu za mir ove godine mogli dobiti američki predsjednik Donald Trump te sjevernokorejski vođa Kim Jong-un i njegov južnokorejski kolega Moon Jae-in (zbog približavanja dviju Koreja), nagrada ipak ide u ruke borcima protiv silovanja u ratu.

“Denis Mukwege i Nadia Murad riskirali su živote u borbi protiv ratnih zločina i traženju pravde za žrtve”, rekla je predsjednica Norveškog odbora Berit Reiss-Andersen.

Nadia Murad ima 25 godina i druga je najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir. Prije nje tu je nagradu dobila Malala Yousafzai, koja je imala 17 godina.

Nadiu su su pripadnici tzv. islamske države više puta silovali i zlostavljali, a nagrađena je zato što je javno progovorila o svojoj patnji i patnji onih koji prolaze kroz slične situacije. Kada su ISIS-ovci napali njezino selo, izgubila je šestoricu braće i majku.

Denis Mukwege 63-godišnji je ginekolog koji vodi bolnicu u DR Kongu, u kojoj se liječe tisuće žena i muškaraca – žrtve seksualnog nasilja u zonama sukoba. Njegov tima dosad je liječio oko 30 tisuća pacijenata, od kojih su mnogi imali strašne ozljede.

Za ovogodišnju nagradu nominirana je 331 osoba i organizacija.