Nova pravila za nabavu oružja

Foto: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Na dnevnom redu u Saboru našao se i konačni prijedlog Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, kojim se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvom EU.

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić iznio je brojke. “30. rujna ove godine registrirano je bilo nešto manje od 267 tisuća komada oružja, od toga najveći dio, oko 182 tisuće komada u svrhu lova, oko 80 tisuća u svrhu osobne sigurnosti i oko 5 tisuća komada oružja za sportsko streljaštvo. Vlasnici oružja su uglavnom fizičke osobe”, rekao je Katić.

A evo što novo donosi Zakon. “Uređujemo postupke i nabave i registracije oružja i produženje roka valjanosti isprava o oružju, kao i način postupanja s oružjem i streljivom. Pojednostavljujemo i ubrzavaju se procedure koja se provodi povodom zahtjeva građanina za izdavanje odobrenja za nabavu vatrenog oružja. Tu naglašavam da se neće provoditi operativne provjere od strane policijskih službenika”, pojasnio je.

Kako je istaknuo Anđelko Stričak iz HDZ-a, dobna granica za nabavu oružja je 21 godina.
“Osoba koja će oružje htjeti nabaviti radi osobne sigurnosti, morat će dokazati opravdanost razloga za nabavu oružja za navedenu svrhu, o čemu odlučuje povjerenstvo koje imenuje čelnik policijske uprave ili postaje. Kod nabave oružja građani će morati priložiti uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za posjedovanje oružja, ali nakon toga neće morati imati na zdravstveni pregled svakih pet godina, nego će zdravstveni pregled morati izvršiti kada navrše 70 godina”, kazao je Stričak.

SDP-ovac Godran Maras podsjetio je na nekoliko pucnjava kojima je Zagreb svjedočio u posljednje vrijeme. “Možete li s ove pozicije reći da ćete prevenirati da imamo obračune raznih klanova, pogotovo s dugim oružjem kao što je sada bio slučaj?”, upitao je Maras.

Državni tajnik Katić odgovorio mu je da se manje od dva posto svih kaznenih djela počini s registriranim oružjem. A SDP će podržati prijedlog zakona, rekao je Saša Đujić.

“Ovaj zakon nije nikakva amerikanizacija Hrvatske niti je nikakvo naoružavanje hrvatskih građana. Ovaj je zakon koji je kao jedan od rijetkih u ovom sazivu Sabora donesen onako kako se zakoni trebaju donositi”, smatra Đujić.