Nova studija tvrdi: ‘Psi nisu tako pametni kao što ljudi misle’

Foto: Pixabay - Ilustracija
Foto: Pixabay - Ilustracija

Novo istraživanje koje je objavljeno na znanstvenom portalu phys.org neće se svidjeti ljubiteljima pasa. “Vjerojatno ga neće ni prihvatiti kao relevantno, ali to je očekivano”, kažu istraživači.

Pseća inteligencija je, naime, precijenjena. Istraživači su pregledali više od 300 radova o inteligenciji pasa i drugih mesojeda kao što su medvjedi, vukovi i hijene i pronašli nekoliko slučajeva “prekomjerne interpretacije” u korist sposobnosti pasa.

Foto: Unsplash

“Tijekom rada učinilo nam se da su mnoge studije usmjerene na dokazivanje da su psi pametni”, rekao je profesor Stephen Lea sa Sveučilišta u Exeteru.

Dodao je da su se u svakom istraživanju pratile i druge vrste životinja koje su mogle isto što i psi, ali nisu istaknute, a riječ je o osjetilnim, prostornim i društvenim spoznajama te samosvijesti.

“Psima ne radimo nikakvu uslugu ako od njih očekujemo previše. Psi su psi i moramo uzeti u obzir njihove stvarne mogućnosti kad postupamo prema njima”, istaknula je dr. Britta Osthaus iz sveučilišta Canterbury Christ Church.