Novi uvjeti za subvencioniranje stambenih kredita

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Vlada je u saborsku proceduru uputila Nacrt konačnog prijedloga zakona o subvencioniranju stambenih kredita.

“Prošle godine u rujnu bio je veliki odaziv, a odobreno je 2321 zahtjev za subvencioniranje kredita za kupnju kuće ili stana ili izgradnju kuće. Ovo je i demografska mjera”, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar.


S ministrom Štomarom slaže se i premijer Andrej Plenković. “Novih 40 milijuna kuna ove godine, povećanje u idućoj. Dobri rezultati koje je ova mjera polučila prošle godine pokazuju cjelovitost aktivnosti koje Vlada želi učiniti u području demografske revitalizacije”, rekao je Plenković.

U sedam mjeseci rođeno je više od 200 djece u obiteljima koje su kupile subvencionirane stanove. Ne želimo da to bude jednokratna mjera.

Osiguravamo tri natječaja sljedeće tri godine, rekao je Štromar na sjednici Vlade.

“Kako bi građani mogli bolje planirati riješavanje stambenog pitanja, ali i kako bi građevinski sektor mogao planirati svoje aktivnosti u sljedeće tri godine”, rekao je Štromar.

Na tu temu Štromar je uoči sjednice Vlade održao i konferenciju za medije. Novina je da se subvencija produljuje s četiri na pet godina.

Dakle, tko podigne kredit na 15 godina, država će mu subvencionirati ratu kredita pet godina.

“Uvodimo indeks razvijenosti kako bi priliku za rješavanje stambenog pitanja mogli iskoristiti i oni iz manje razvijenih dijelova Hrvatske. Kamatna stopa neće biti viša od 3,75 posto”, rekao je Štromar.

Vlada je prihvatila izmjene i dopune Zakona o najmu stanova. Time se rješava problem star i više od 50 godina, rekao je Štromar.

Vlasnici stanova dobivaju datum kada mogu u potpunosti slobodno raspolagati svojom nekretninom, a do tada im se postupno povećava zaštićena najamnina. Taj datum je 1. rujna 2023. A zaštićeni podstanari, pored pet godina zadržavanja statusa zaštite, dobivaju primjerice i prednost pri kupnji ili najmu POS-ovih stanova kao i prednost u subvencioniranim kreditima.