Obična bol u leđima može biti i znak raka

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Bol u leđima, posebice u donjem dijelu, uobičajena je boljka mnogih odraslih osoba koja se može pojaviti u bilo kojem dijelu života. Međutim, bol u leđima isto tako može biti i simptom raka. Ne želimo vas plašiti, ali vas moramo upozoriti. Kako prenosi britanski Express, bol u leđima može biti simptom kičmenog tumora, odnosno raka kralježnice.

Uobičajena bol u leđima, ako se tretira odmorom, vježbama ili medikamentima, prolazi za nekoliko tjedana ili mjeseci. Liječnici često ne mogu utvrditi točan uzrok bolova jer se bol zna pojaviti iz posve bezazlenih razloga. No, u rijetkim slučajevima, bol u leđima može biti indikator nečeg puno ozbilinijeg.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Prema znanstvenicima iz Cleveland Klinike, bolna leđa mogu biti znak pojave karcinoma.

Takvo stanje je kontinuirano, a simptomi s vremenom postaju sve izraženiji.

“Bol uzrokovana kičmenom neoplazijom (tumorom) je konstantna, progresivna i ne jenjava, primjerice, usred kvalitetnog odmora. Bol se često pojačava tijekom noći i nerijetko osobu budi iz sna, kažu iz Cleveland Klinike.

Ne samo to, Američko društvo za prevenciju raka, tvrdi da bol u leđima može biti znak karcinoma debelog crijeva, rektuma i jajnika. No, tada je bol u leđima zapravo znak da je karcinom iz tih organa već metastazirao.

Ipak, kako ne biste odmah počeli paničariti kada vas “stisne” u leđima, bol u tom dijelu tijela uzrokovana rakom zapravo je vrlo rijetka pojava.

Mnogo vjerojatnije je da bol dolazi od problema sa živcima u kralježnici, a jedan od mogućih oboljenja je i Kauda ekvina (Cauda equina) sindrom.

Sindrom Cauda equina je stanje u kojemu su živci u donjem dijelu leđa ozbiljno stlačeni ili stisnuti uslijed određenih abnormaliteta u kralježnici. Uobičajeni uzroci bolova u leđima uključuju slab disk ili išijas. Išijas je uzrokovan iritacijom živca koji se proteže od leđa prema nogama. Nadražaj može uzrokovati bol, ukočenost, slabost i trnce u donjem dijelu leđa.

Ako osjećate bolove u leđima, jedna od najboljih stvari koje možete učiniti kako biste se oslobodili boli jest ostati aktivnim. Iako u početku može biti teško, to će dugoročno pomoći u smanjenju boli. Također, vježbe istezanja uvelike mogu pomoći u olakšavanju bolova.

U svakom slučaju trebate posjetiti liječnika opće prakse ako bol ne oslabi ili potpuno nestane u roku od nekoliko tjedana ili ako se s vremenom pogorša.