Obilježen Dan ružičastih majica: 27% djece svakodnevno izloženo vršnjačkom nasilju

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Dan je ružičastih majica – nacionalni dan posvećen borbi protiv vršnjačkog nasilja. Ono je, nažalost, u porastu. Prema istraživanju koje je provela Poliklinika za zaštitu djece, gotovo 27 posto djece svakodnevno je izloženo nekom obliku vršnjačkog nasilja.

Porazan je i podatak da je oko 80 posto djece bilo zlostavljano ili je zlostavljač. To je taj danak suvremenog života, odnosno “zahvala” nasilnim sadržajima koji su svuda oko nas, upozorio je pročelnik za zdravstvo Grada Zagreba, Vjekoslav Jeleč.

“Nedavno je na jednom simpoziju bilo rečeno da 18-godišnjak tijekom svog života primi oko 200 tisuća slika nasilja i vidi na filmskom platnu gotovo 15 tisuća ubojstava”, rekao je Jeleč.

Narušena je, upozorava, institucija obitelji, djeca su najčešće prepuštena sama sebi.

“Željna su ljubavi, željna su razumijevanja, razgovora i jedini pokušaj da budu afirmirana je pokušaj da se kroz grub oblik nametnu. Kroz traganje za svojim mjestom u kolektivu, u razredu često pribjegavaju nasilnim metodama da bi bili zamijećeni, da bi bili shvaćeni. Naravno, to je pogrešno i nosi opasnosti i za počinitelja i za žrtvu”, objasnio je Jeleč.

Vršnjačko nasilje najizraženije je kod osnovnoškolske djece, od 4. do 8. razreda. “Zato što ta djeca, na neki način, nisu u svojoj razvojnoj fazi dostigla tu razinu svijesti da bi mogli razumijeti svu dimenziju tog problema”, rekao je Jeleč.

Zbog svega navedenog prije nekoliko dana pokrenuta je kampanja Nije cool biti bully, kojom će se u iduća 2-3 mjeseca aktualizirati problem vršnjačkog nasilja, predviđene su brojne edukativne radionice, predavanja poznatih osoba, ali i događaji poput današnje šetnje kroz središte Zagreba u ružičastim majicama.

U jednoj takvoj sreli smo i 17-godišnju Lidiju, učenicu 3. razreda srednje škole. Njezin cijeli razred priključio se današnjoj akciji. Lidija je u osnovnoj školi svjedočila vršnjačkom nasilju. Na sreću, ono nije dugo trajalo. Danas bi ga prvom prilikom prijavila.

“Pa ako vidimo da se konstantno nešto takvo događa, sigurno ćemo neke mjere poduzeti, reći nekom nadležnom profesoru ili sami reći – nemoj to raditi”, ispričala je Lidija.

Na pitanje ima li kakvu poruku za svoje vršnjake, Lidija je odgovorila: “Nasilje sigurno nije rješenje. Kada vidimo nasilje, trebamo ga spriječiti, a ne okrenuti glavu od toga.”

Sudionici Šetnje u ružičastim majicama, unatoč ledenom vjetru, prošetali su s Manduševca do Gornjeg grada. Sa smiješkom na licu i istaknutom pozitivnom porukom – Nije cool biti bully.