Od trudnoće do raka: Usta mogu upućivati na razna zdravstvena stanja

Foto: Unsplash

Kaže se da su oči ogledalo duše, no vaša usta mogu biti ogledalo zdravlja. Usta mogu biti pokazatelj općeg zdravlja i mogu ukazivati na razne zdravstvene probleme.

Obratite pažnju na vaše usne i usnu šupljinu, osobito ako se susrećete s ovakvim simptomima.

Ispucale usne

Ako vam usne odjednom postanu suhe i ispucale, u tijelu vam najvjerojatnije nedostaje željeza, cinka, vitamina B3 i vitamina B6, kažu stručnjaci. Rješenje pronađite u prehrani – uvrstite više crvenog mesa koje je bogato željezom i cinkom, a vitamin B se nalazi u lososu, zelenom povrću i jajima.

Foto: Pixabay

Krvare vam desni

Krvarenje desni može biti rani znak bolesti koje uključuju bolesti srca i dijabetes 2 tipa. Krvarenje dok perete zube ili ih čistite koncem uzrokuju imunološke stanice koje se bore protiv štetnih patogena u tijelu.

Također, ovo može biti znak neravnoteže u crijevima koja je uzrokovana pretjeranim konzumiranjem lijekova ili alkohola. “Balansiranje prehrane, kontrolirani unos alkohola i lijekova i konzumiranje probiotika mogu imati dugotrajne pogodnosti za zdravlje”, smatra londonska specijalistica Reena Wadia, piše MSN.

Foto: Pixabay

Upaljene desni

Upaljene desni ili gingivitis te krvarenje desni mogu ukazivati na to da ste trudni. Ovo je čest simptom u trudnoći zbog disbalansa hormona. Ako ipak niste trudni, posjetite stomatologa – uzrok može biti nakupljanje plaka na zubima.

Pucanje zuba i pukotine na zubima 

Ako vam se čini da su vam zubi krhki i pucaju, uzrok tome je kiselina koja dolazi iz trbuha. Ovo se može dogoditi u bilo kojoj dobi, a riječ je o gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti koja je uzrokovana neispravnom barijerom između želuca i jednjaka.

Zahvaća 10 do 30 posto populacije, a učestalija je kod starijih osoba i onih koji pate od pretilosti. Kod oboljeih je povećan rizik od raka sinusa i grla.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Čirevi u ustima

Uzrok čirevima mogu biti banalne stvari poput prevruće ili oštre hrane ili prejakog ribanja kod pranja zuba. Ipak, ako ne nestaju nakon nekoliko tjedana, mogu upućivati na rak usta.

Pušači imaju šest puta veću vjerojatnost za oralni rak, a ako se otkrije na vijeme, u većini je slučajeva izlječiv.

Desni su povećane

Za povećani desni odgovorni su lijekovi. Ako pijete lijekove za srce ili imunološki sustav, a desni su vam se povećale, posjetite liječnika, savjetuju stručnjaci. Možda vam lijek ne odgovara ili doza koju konzumirate ne odgovara vašem organizmu.