Oftalmološki pregled mora se obaviti do djetetove četvrte godine: Evo zašto je to važno

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Do treće godine života svako zdravo dijete trebalo bi obaviti prvi oftalmološki pregled, a ako postoji bilo kakva sumnja u slabiji vid ili bježanje oka, pregled je neodgodiv bez obzira na dob.

I Ministarstvo zdravstva propisalo je da ga, neovisno o tome postoje li simptomi slabijeg vida, treba obaviti najkasnije do četvrte godine.

Kako u razgovoru za Prvi objašnjava voditeljica Odsjeka za dječju oftalmologiju i strabizam Klinike Svjetlost, docentica Ivana Mravičić, plastično razdoblje razvoja vida i vidnih funkcija traje do treće godine života, a do polaska u školu završava gotovo u potpunosti.

Zbog toga je, kaže, izuzetno važno da se refrakcijska pogreška, odnosno dioptrija i strabizam, dijagnosticiraju što ranije te da se na vrijeme počne s korekcijom optičkim pomagalom i pleoptičkim tretmanom zatvaranja boljeg oka kod slabovidnosti.

Važno je znati i da simptome smanjene vidne oštrine kod djece roditelji ponekad neće moći uočiti. “Ako su vidne oštrine smanjene na oba oka, dijete jasno pokazuje znakove slabijeg vida, poput približavanja knjiga, gledanja televizora na kratkoj udaljenosti ili stiskanja i učestalog žmirkanja kod pokušaja fiksiranja udaljenih predmeta. No, ako je vid oslabljen samo na jednom oku, roditelji i okolina ne primjećuju problem jer se dijete koristi boljim okom”, ističe Maričić.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Pri tome, dodaje, mozak preuzima informacije koje dolaze iz boljeg oka, dok se informacije iz drugog oka suprimiraju, što dovodi do razvoja slabovidnosti. Roditelji koji i sami imaju tegobe s vidom ili pak slabovidnost u obitelji, trebali bi što ranije odvesti dijete na pregled sa širenjem zjenica.

Kada je riječ o utjecaju učestalog gledanja u ekrane na vid, Maričić ističe da izravna veza između dugotrajnog rada na računalu i povećanog rasta dioptrije nije utvrđena, ali se pojava kratkovidnosti kod djece i odraslih često povezuje upravo s tim.

“Oko se pri gledanju na blizinu mora akomodirati, izoštriti fokus, što iziskuje određeni napor. Zbog stalnog napora, a da slika pada na retinu, oko se prilagođava tako da se produžuje te time postaje kratkovidno”, kaže Maričić.

Za roditelje je izdvojila i četiri korisna savjeta kojih se trebaju pridržavati kako bi pomogli djeci da očuvaju kvalitetu vida:

Provjerite vid svog djeteta

Djeca su prilagodljiva i mogu pretpostavljati da je ono što vide i kako vide normalno, iako možda imaju problema s vidom. Dijete nakon treće godine života, a posebno prije početka škole, treba obaviti detaljan pregled vida.

Ograničite vrijeme provedeno na računalu

Djeca nisu svjesna koliko vremena provedu pred ekranom pa ponekad mogu satima buljiti a da se uopće ne odvoje od njega ili se odmaknu samo nekoliko puta. Objasnite im da su češće pauze zdravije za njihove oči te da pokušaju s pravilom 20-20 – da svakih 20 minuta uzmu pauzu od 20 sekundi. To će smanjiti napor akomodacije.

Foto: Kelly Sikkema/Unsplash
Foto: Kelly Sikkema/Unsplash

Poboljšajte uvjete u kojima radite na računalu

Djeca su manja od odraslih, kojima su računala u pravilu namijenjena, pa njihov kut gledanja u ekran može biti drugačiji. Korisnici računala trebali bi gledati na ekran prema dolje, a udaljenost od računala trebala bi biti 40-70 cm. Rad bliži od 40 cm uzrokuje napor akomodacije. Smanjite količinu svjetla u sobi kada radite na računalu, prozori i drugi izvori svjetla ne bi trebali biti direktno vidljivi kada gledate na monitor.

Obratite pozornost na često treptanje ili trljanje očiju

Kada se na nešto fokusiramo, naš mozak blokira treptanje da ne bi izgubio sliku, a rjeđim treptanjem oko se više suši. Suhoća oka postala je bolest modernog doba baš zbog pretjerane upotrebe računala, a nažalost i djeca sve češće imaju taj problem. Riješit će ga kapanje umjetnih suza, ali boravak na svježem zraku bez gledanja u ekran mnogo je zdraviji za oči i za dijete.