Oporba i vladajući jedinstveni u propisivanju strožih kazni za pedofile

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pretposljednjeg radnog dana prije ljetnog odmora i oporba i vladajući podržali su prijedloge izmjena Kaznenog zakona kojim bi se propisale strože kazne za spolno iskorištavanje i zlostavljanje djece i trajnu evidenciju pedofila u registru.

“Ovaj zakon mora biti jasna poruka pedofilima da će se njihova nedjela puno više kažnjavati, da će ih dostići prije ili poslije posljedice njihovih radnji i nadam se da će ih to odvratiti od počinjenja tih kaznenih djela”, rekla je zastupnica HNS-a Marija Puh.

Jedna od novina koju predlaže HDZ je da više nema zastare za teška kaznena djela za spolno iskorištavanje i zlostavljanje djece. Predlaže se i zabrana obavljanja djelatnosti i dužnosti u kojima bi pravomoćno osuđene osobe za kaznena djela spolnog zlostavljanja djece mogle doći u kontakt s djecom, pojasnila je u ime predlagatelja Irena Petrijavčanin Vuksanović.

Tražiti i izvadak iz kaznene evidencije ili tzv. Rregistra pedofila koji se vodi kao odvojena aplikacija pri Ministarstvu pravosuđa unutar kaznene evidencije. Uz to, sada se takve pravomoćne osobe osuđene za ova kaznena djela više ne bi trebale brisati nakon isteka tzv. roka koji je od 6 do 40 godina, nego bi to bila trajna evidencija pravomoćno osuđenih osoba za ova kaznena djela.”