Ostojić o suđenju Todoriću: ‘Hoće li ga biti ili ne odlučuje pravosudna vlast’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

(Darija Radan Jakovčević, Radio Dalmacija) – Predsjednik splitsko-dalmatinskog ogranka SDP-a i predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić u razgovoru za Radio Dalmaciju komentirao je izjavu predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića da je pitanje hoće li se uopće suditi Todoriću.

“Inače nemam namjeru komentirati. Pogotovo bih se suzdržao, kao što bi se i gospodin Turudić trebao suzdržati, a to znači aktualni spis i sve ostale stvari nitko ne bi trebao komentirati, a pogotovo ne pravosudni dužnosnici.”

“Hoće li biti suđenje ili ne, ne odlučujem ni ja ni politika, već odlučuje pravosudna vlast prema tome to prepustimo onima kojima bar kod nas na papiru trebaju biti neovisni. Mene malo iznenađuju izjave da je netko spreman o spisu pričat na taj način”, rekao je Ostojić.

U aferi SMS došlo je do ozbiljnog ugrožavanja nacionalne sigurnosti onog trenutka kada se putem konstruiranja, pisanja lažnih SMS-ova može doći čak do toga da može biti ugrožen premijer, onda se postavlja pitanje što bi bilo kojem građaninu mogli napraviti, kaže Ostojić.

“Uvijek je kod nas ista stvar, a to znači jedna afera završava kada počinje druga. Nažalost u Hrvatskoj je to na dnevnoj bazi, tako da više ni ne znate koja je koja, SMS, lažiranje, konstruiranje i tako dalje, ali to je sve imanentno HDZ-u. To znači, to je sitacija u kojoj oni imaju redovitu praksu a to je da zapravo pokušavaju novim bacanjem prašine u oči prikrit ono što se ozbiljno dogodilo”, rekao je Ostojić.

Tražio je sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na tu temu koja nije sazvana, ali ne odustaje od nje.

“Što se tiče te afere, skandal ili kako god hoćete, ona za Odbor za unutarnju politiku nije završila. Mi čekamo pisanja očitovanja svih, očito da se na tom pitanju nastavlja raditi. Ja sam siguran da ukoliko oni ne budu dovoljno ažurni i brzi, mi ćemo naravno ponovo tražiti da ponove sjednicu ili ponove informiranje, ali ne želimo odustati od toga”, rekao je Ostojić.

Ostojić kaže da su ovakve stvari imanentne HDZ-u i to njima nije nikakva novina te da se ovom aferom HDZ vratio u mračna vremena i da je to opasno za demokraciju u Hrvatskoj.

“Pitanje HDZ-a, njihovog povratka u mračna vremena, moram to reći, a to znači takav sistem da za unutarstranačke obračune, političke obračune se koriste ovakvim metodama. Nadao sam se da je to prošlo svršeno vrijeme. Međutim, očito to kod njih nije završena priča i mislim da treba reći da čim takva situacija odnosno mogućnost postoji, to je jako opasno, ne samo za HDZ, ne samo za njih nego za bilo koju stranku pa i sustav u cjelini, odnosno demokraciju u Republici Hrvatskoj”, rekao je Ostojić.

Migrante nije moguće zaustaviti bez europskog dogovora, a ministra unutarnjih poslova optužio je da lažira podatke, a hrvatsku politiku prema migrantima nazvao je pogrešnom.

“Danas migracije nisu više samo problem Hrvatske. Hrvatska se nažalost nalazi u ovoj situaciji koju danas imamo, a to znači da migranti prolaze preko granice uz lažne informacije od gospode ministara o tome da Hrvatska strogo čuva granice. Mislim to svako zna da dnevno preko šuplje granice prolazi i veliki broj njih, i to nije moguće zaustaviti na taj način bez europskog dogovora. Ako Hrvatska misli da će ući u Schengen radi toga što se tako ponaša prema migrantima, to je potpuno promašena politika”, rekao je Ostojić.

Puno više Europa bi napravila kada bi napravila prihvatne centre, u ovom trenutku u BiH, ali pravo rješenje bi bili prihvatni centri u zemljama Magreba.

“Ono što je po meni jako bitno a to je da Hrvatska treba prestati glumit ovu priču, zatražiti od Europske unije, ne samo novce za opremiti policiju na granicu, mi imamo 6200 policija, što je sasvim dovoljno za čuvanje redovno granice”, rekao je Ostojić.

O prizivanju vojske na granicama kaže:

“To je situacija u kojoj se vi morate jednu stvar odlučit, hoćete vi pucati na njih ili nećete. Ja sam odavno rekao, ako vi mislite staviti vojnika na granicu da će on spriječiti nekoga a da on pritom nema naredbu da puca na one koji prelaze granicu, onda je bespotreban trošak za državu”, rekao je Ostojić.