Otišli smo na sat baleta: Žene od 20 do 70 godina žive svoj dječji san


Notice: Undefined index: full in /home/prvi/public_html/wp-includes/media.php on line 212

Notice: Undefined index: full in /home/prvi/public_html/wp-includes/media.php on line 213

Notice: Undefined index: full in /home/prvi/public_html/wp-includes/media.php on line 214

Notice: Undefined index: full in /home/prvi/public_html/wp-includes/media.php on line 215
Foto: Prvi.hr
Foto: Prvi.hr

“Pete su skupa, prsti van. Stopala cijela na podu. Koljena pružena, stražnjica stegnuta. Trbuh uvučen, leđa ravno, ramena dolje, glava gore. Dišemo iz dijafragme”, tako je smirenim, ali autoritativnim glasom 53-godišnja balerina i plesna pedagoginja Vedrana Holjevac Domljan otvorila sat baleta za djevojke i žene koje će se okušati u toj klasičnoj formi plesa.

Naime, u plesnom studiju Edite Cebalo trenutno se održavaju besplatni satovi plesa za one koji osjećaju da je balet upravo ono što im je nedostajalo u životu. Termini su raspodijeljeni u jutarnje i večernje, a oba okupe do desetak žena svih dobi, od 20 do 70 i više godina. Ako im se prvi, besplatni sat svidi, mogu se učlaniti i nastaviti s vježbanjem.

U kratkom videu pogledajte kako je to izgledalo:

Na satu su bile i polaznice koje vježbaju već nekoliko mjeseci.

Anamarija Unković, 45-godišnja arhitektica, dolazi već šest mjeseci.

Foto: Prvi.hr“Nije mi ovo prvi susret s baletom. Išla sam i kao mala, ali to mi nije bilo lijepo iskustvo. Samo su urlali na mene. Naša voditeljica Vedrana je fantastična. To držanje, posture, klasična glazba… Sve me to jako privlači”, odgovorila nam je gospođa Unković na pitanje što ju je privuklo baletu.

Za Svetlanu Cvijanović, 55-godišnju prevoditeljicu, ples je oduvijek bitan.

Foto: Prvi.hr“Balet je moj san od djetinjstva. Međutim, nikada nisam našla dovoljno vremena za njega jer mi termini nisu odgovarali. Ovdje sam i to pronašla. Ples mi je oduvijek bio bitan pa sam se u međuvremenu okušala u trbušnom plesu.”

Našu pažnju posebno je privukla 33-godišnja Tatjana Vuletić, onako nasmijana od uha do uha… Kod nje je bilo nešto neobično. U razgovoru koji je uslijedio nije nas razočarala.

Foto: Prvi.hr“Čime se bavite?”, upitali smo.

“Ja sam cirkuski artist“, odgovorila je.

“Ne, ozbiljno, koje je vaše zanimanje”, upitali smo opet, misleći da nas nasmijana djevojka malo zeza.

“Ozbiljno vam kažem. Cirkuski artist. Radim uglavnom po raznoraznim festivalima. Hulahop, ekvilibristika, žongliranje, klaun… Time se bavim. Uvijek sam razmišljala o baletu, ali nisam imala prilike baviti se njime. Vidjela sam oglas na Facebooku i nakon prvog sata sam se zaljubila u balet. Ta gracioznost pokreta me oduševljava”, ispričala nam je simpatična Tatjana.

Ivi Barković, 23-godišnjoj instruktorici klavira, ovo je bio prvi sat baleta.

“O baletu sam sanjala još kao klinka. Međutim, kako sam odrasla u Čakovcu, nisam imala prilike za to. Osim toga, zbog učenja klavira nisam imala mnogo vremena za dodatne aktivnosti. No, sada su se stvari promijenile. Odlično je što i mi odrasli imamo priliku baviti se rekreativnim baletom jer se obično smatra da se u balet kreće isključivo u dječjoj dobi. U baletu mogu spojiti glazbu, ples i tjelovježbu. Prvi put sam ovdje, ali ću sigurno nastaviti dolaziti. Jako mi se svidjelo”, ispričala nam je Iva.

Foto: Prvi.hr

Polaznice je obišla i osnivačica studija, balerina Edita Cebalo. Upitali smo što je to specifično u baletu što mnoge intrigira.

“Riječ je o kreativnom kretanju. U baletu su stalno prisutne emocije. Puštamo plesače da se izraze. Balet ima svoja pravila, jasno, ali i improvizacijske momente. Plesači prate ritam glazbe pa se tome prilagođavaju. Balet, također, zadovoljava estetsku potrebu za lijepom, skladnom kretnjom. Otvorili smo vrata rekreativcima jer je kretanje ljudima jako važno. Ako se ne krećemo, propadamo. Dakle, u baletu imamo zdravstveni, estetski i društveni faktor. To naše polaznice jako dobro prepoznaju”, objasnila nam je 60-godišnja plesačica i balerina, koja pleše od svoje 8. godine.

I dok se sat baleta približavao kraju (traje 90 minuta), upamtili smo neke od brojnih savjeta voditeljice Vedrane upućene polaznicama.

“Vaše tijelo mora biti čvrsto, a kretnje svjesne. Zato je neki put lakše raditi s odraslima nego s djecom. Kod djece je tu naviku svjesnosti ponekad teško dobiti”, rekla je Vedrana djevojkama i ženama koje su uz pomoć Edite Cebalo i pedagoginje Holjevac Domljan dobile priliku da u zreloj dobi ožive svoj dječji san.Notice: Undefined index: full in /home/prvi/public_html/wp-includes/media.php on line 212

Notice: Undefined index: full in /home/prvi/public_html/wp-includes/media.php on line 213

Notice: Undefined index: full in /home/prvi/public_html/wp-includes/media.php on line 214

Notice: Undefined index: full in /home/prvi/public_html/wp-includes/media.php on line 215