Otkriven kod za samouništenje u stanicama tumora koji samo treba aktivirati

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kill code, odnosno tzv. kod za samouništenje, prisutan u svim stanicama ljudskog tijela, pa tako i u stanicama tumora, može natjerati svog domaćina da se uništi, tvrdi najnovija studija objavljena u časopisu Nature Communications, prenosi NewsMedical.

Znanstvenici sada traže način da natjeraju stanice tumora da unište same sebe.

Znanstvenici sa sveučilišta Northwestern u Illinoisu otkrili su da svaka stanica može pokrenuti svoje samouništenje, što bi, u budućnosti, moglo biti veoma važno u borbi protiv karcinoma. To znači da bi se maligne stanice mogle ohrabrivati da počine “samoubojstvo” bez toksičnih kemikalija kojima se uništavaju sada. To bi bio kraj iscrpljujućih kemoterapija.

“Sada kada znamo da postoji kod za samouništenje, možemo pokrenuti njegov mehanizam a da ne koristimo kemoterapije ili interveniramo u genome. Možemo koristiti RNK, pustiti ih u stanice tumora te stisnuti tipku za samouništenje”, tvrdi glavni autor studije i profesor za metabolizam karcinoma na sveučilištu Northwestern, Marcus E. Peter.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Naime, čim unutarnji “tjelohranitelji” osjete da stanice mutiraju u kancerogene, kod za samouništenje, ugrađen u RNK, aktivira se kako bi ih uništio. Znanstvenici procjenjuju da su se kodovi razvili prije više od 800 milijuna godina kako bi tijelo zaštitili od bolesti.

Donekle su uspješni, ali se ne mogu uvijek natjecati i pobijediti u borbi s agresivnim tumorima. Kada bismo ih sintetički duplicirali, mogli bi biti puno snažniji, a pacijente više ne bi trebalo izlagati nuspojavama kemoterapije.

“Moj cilj nije bio otkrivanje nove kemijske supstancije, želio sam slijediti prirodu i koristiti mehanizam koji je stvorila priroda. Na osnovi ovog proučavanja, možemo napraviti umjetnu mikro RNK koja je puno snažnija u uništavanju karcinoma od ove koju je razvila priroda”, rekao je profesor M. E. Peter.