Otvara se prvi kamp mršavljenja za djecu u Hrvatskoj

Foto: Pixabay - Ilustracija
Foto: Pixabay - Ilustracija

Puni obraščići i bucmaste noge, za starije generacije su bile znak da je dijete ‘pravo i zdravo’, ali za razliku od prijašnjih vremena kad su se djeca mnogo više kretala, boravila na zraku i trčala – danas se problem debljine djece proteže do školske dobi i postaje sve alarmantniji.

Najnovije istraživanje Europske inicijative praćenja debljine u djece u Hrvatskoj pokazuje da 31 posto djevojčica i 38,7 posto dječaka u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, po čemu smo u prvih pet europskih zemalja s tim problemom.

Roditelji neće vam se svidjeti po čemu smo među vodećima u Europi

U mnogim stranim zemljama, ovakvi kampovi postoje već desetljećima, a sada se otvara i prvi takav u Hrvatskoj. Provodite će ga Poliklinika Terme Selce u suradnji sa Zona Boutique Health centrom iz Zagreba.

Djeca će osim specijalističkog liječničkog testiranja imati intenzivni program vježbanja kroz zabavu, igru i kulinarske radionice koje će pohađati zajedno s roditeljima. Program traje 61 dan, a aktivno vježbanje pod nadzorom roditelja i trenera nastavlja se u ZONA Boutique Health centru u Zagrebu.’

Program je osmislila psihologinja s američkom diplomom mr. sc. Iva Brozičević Dragičević, koja je za Prvi.hr otkrila detalje o radu kampa.

“Selce je malo mjesto te će stoga djeca i roditelji biti smješteni u obližnjem hotelu, a po potrebi i u našim smještajnim jedinicama.
Program je vrlo intenzivan, a provodi se od jutra do navečer. Koncipirali smo ga tako da bude zabavan i dobro raspoređen prema temama i mjestima izvođenja kako bi ostvarili rezultate prema očekivanjima i ciljevima.
Uloga roditelja je svom djetetu pružiti potporu, educirati se i postaviti temelje za razvoj zdravijih životnih navika u nastavku programa kod kuće.”

Za koju dob je namijenjen kamp, koliko djece primate i koja je cijena programa?

“JUNIOR ljetni kamp by IBD namijenjen je djeci od 10-16 godina. Nemamo određenu kvotu, jer upravo pokrećemo ovaj projekt te ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati i prema tome dopunjavati i/ili mijenjati program. Cijena je na upit jer se radi o individualnom pristupu i ovisit će o prvom pregledu.”

Koliko su vani popularni ovakvi kampovi i hoće li potreba za njima biti prepoznata i u Hrvatskoj?

U SAD-u ovakvi kampovi, ali i programi i klinike postoje desetljećima. U Europi manje, no svakako je situacija drugačija nego u Hrvatskoj, gdje ne postoji sličan koncept našem, a koji se temelji na objedinjavanju više disciplina kroz interdisciplinarni tim.
Problemom pretilosti se, kao psiholog, ali i kao voditeljica posebnih programa u Poliklinici Terme Selce, bavim 20 tak godina.
Globalno gledajući, svako treće dijete danas je pretilo ili rizično za debljinu i zahtijeva liječničku obradu i liječenje. Dodatno zabrinjava znanstveno dokazana tvrdnja da pretilo dijete, postaje pretili odrasli. U dobi iznad 11 godina, čak će 80% pretile djece biti pretili odrasli.