Ovaj akt mogao bi postati najskuplja slika u povijesti

Foto: Michael Nagle/Getty Images
Foto: Michael Nagle/Getty Images

Slika “Nu couché” mogla bi postati najskuplja prodana slika u povijesti.

Naime, umjetničko djelo Talijana Amedea Modiglianija iz 1917. godine procijenjeno je na 150 milijuna dolara. Tako je prikaz gole Francuskinje koja se odmara postao slika najveće procijenjene vrijednosti.

Dosad je rekord držala slika Pabla Picassa “Les femmes d’Alger” koja je procijenjena na 140 milijuna dolara, a na kraju se prodala za 179 milijuna dolara.

Najskuplja prodana slika u povijesti zasad je Da Vincijev “Salvator Mundi”, koja je 2017. postigla cijenu od 450 milijuna dolara, a zanimljivo je da je procijenjena na “samo” 100 milijuna dolara.

Modigliani je naslikao cijeli niz aktova i prikazao ih na svojoj prvoj i jedinoj izložbi 1917. godine u  pariškoj galeriji Berthe Weill. Zanimljivo je da je izložba zatvorena samo nekoliko sati nakon otvaranja jer se jedan policajac uvrijedio zbog prikazanih stidnih dlaka modela, prenosi CNN.

“Nu couché” jedan je od 22 Modiglianijeva akta (naslikao ih je još 13, ali nemaju veliku vrijednost) i jedan od devet njegovih aktova u privatnom vlasništvu. Trenutni vlasnik kupio ju je 2003. godine za 27 milijuna dolara, a mnogi očekuju da će Modigliani sada srušiti Da Vincijev rekord.