Ovo su znakovi da ciste na jajniku postoje i da ih hitno treba pregledati

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Ciste na jednom ili na oba jajnika česta su pojava koja može izazvati razne nelagode. Iako većina njih samo prati menstrualni ciklus i za njihovim tretiranjem ne postoji potreba, za oko 20 posto žena one su opasnije.

U tim slučajevima ciste ne prolaze i potrebno ih je ukloniti operacijom jer mogu prerasti u maligno stanje ili pak dovesti do neizlječivih stanja. Ovih šest simptoma znak su da cista postoji i da bi ste što prije trebali posjetiti liječnika.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

1. Bol u donjem dijelu trbuha

Bol u donjoj desnoj ili lijevoj strani trbuha, kod mjesta gdje se nalaze jajnici, najčešći je simptom, a ako bol traje i nakon ciklusa to je već jasan znak.

2. Nadutost

Jedan od simptoma koji se ne primjećuje, jer žene vjeruju da je riječ o pukom povećanju tjelesne težine, je napuhnutost trbuha. Ipak, riječ bi mogla biti i o rastu ciste pa je pregled pritom neophodan.

3. Težina u abdomenu

Cista je izraslina koja zauzima prostor u predjelu trbuha koji stvara osjećaj pritiska. Isprva se stvara osjećaj kao da je riječ o konstipaciji, ali se osjećaj javlja s jedne strane, osim ako ciste nisu na oba jajnika.

4. Učestala potreba za mokrenjem

Ako se na jajniku nalazi cista, javlja se potreba za mokrenjem. Ako je cista veća, ona će pritiskati mjehur pa će i potreba biti učestalija, no moguće je i da do mokrenja ne može doći jer cista stvara blokadu.

5. Bol tijekom seksa

Ako se bol tijekom seksualnog odnosa javlja u donjem dijelu trbuha, postoji mogućnost da je to povezano s cistom. Neke ciste mogu postati veće i smjestiti se odmah iza maternice pa se tako nalazi odmah kraj cerviksa što će uzrokovati bol.

6. Bol u leđima ili nozi

Velika cista može se širiti, a tako će i bol prijeći u područje zdjelice. Ako pritišće živce koji se nalaze na tom području, bol će se dalje širiti leđima, ali moguće i na predio noge, piše Health24.