Ovo želim reći majci svoje pokćerke: ‘Propustile smo priliku biti prijateljice’

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Kristen Smith pomajka je jednoj djevojčici, a kao i svaka žena koja se nađe u takvim okolnostima, stvorila je određeni odnos s njezinom biološkom majkom i prvom suprugom svoga muža.

Mogu li sadašnja i bivša supruga biti prijateljice, mogu li zajedno donositi odluke o djetetu i kako takav život učiniti što normalnijim, pitanja su koja vjerojatno muče većinu žena u takvim situacijama. Kristen je zato majci svoje pokćerke uputila nekoliko riječi.

“Ti i ja imamo toliko toga zajedničkog, iako društvo smatra da smo, ili bismo trebale biti, neprijateljice. Bit ću iskrena, dugo smo to i bile. Moj je suprug tvoj bivši suprug. Provodim blagdane s njegovom obitelji koja je nekad bila tvoja obitelj. Ti se sigurno bojiš i da će tvoja kći svoje prve događaje doživjeti u našem, a ne u tvojem domu.

Ja sam bila s njom kad joj je ispao prvi zub. Sigurno te boljelo što si to saznala iz poruke, jer nijedan biološki roditelj ne želi biti isključen iz takvih stvari.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Kao majka, sigurna sam da bi mi bilo teško poslati svoju djevojčicu da vrijeme provodi s drugom ženom, ženom koja joj je druga majčinska figura. Ipak, ja to nikad nisam trebala učiniti pa ne mogu govoriti iz te perspektive. Ne mogu sasvim razumjeti tvoju bol.

Žao mi je što isprva nisam shvatila svoju ulogu, što sam bila prestrašena jer si s mojim mužem, tada dečkom, ti provela 12 godina i svaka komunikacija koja nije bila vezana uz dijete ispunjavala me ljutnjom.

Propustile smo priliku biti prijateljice. Ipak, sigurna sam da je toj našoj djevojčici bilo draže da se ne slažemo, jer tako nas je mogla lakše izigrati. Nesređeni odnosi između dvije najvažnije žene u njezinu životu još su tu i za to preuzimam punu odgovornost.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Ti si pokušala, ja sam se odupirala. Sigurno si mislila: ‘Tko je ova žena i zašto misli da mi može reći kada ću, a kada ne razgovarati sa svojim bivšim’. Kad god je bila riječ o vašoj kćeri, nisam osuđivala, ali razgovor o vašim anegdotama me plašio.

Trebala sam poštovati vašu povijest i znati da je takva komunikacija dobra za vašu kćer jer tako dobiva uvid u nekadašnji odnos svojih roditelja. S vama kao obitelji provela je samo tri godine.

Ali ja to nisam razumjela. Imala sam 28 godina, bila sam sebična i prestrašena. Želim da znaš da mi je žao. Cijenim što si mi pružila drugu priliku. Svaka će uvijek imati svoje mišljenje o tome što je ispravno, a što ne, ali na kraju dana, obje odgajamo dijete za koje jednako tako obje želimo ono najbolje”, poručila joj je Kristen, koja piše za web-stranicu Scary Mommy.