Pedijatri potvrdili: Više od 50 posto upita može se riješiti bez odlaska u ordinaciju

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Postoje situacije u kojima su roditelji na vagi – treba li otići s djetetom liječniku ili ne? Lagana temperatura bez drugih simptoma, crvenilo oko dječje guze ili kašalj samo su neki od takvih primjera. Jedan od rizika odlaska liječniku je taj da se dijete zarazi u čekaonici, a roditelji često dođu do zaključka da je “bolje spriječiti nego liječiti”.

U ovakvim dilemama može pomoći besplatna mobilna aplikacija LittleDot u čijem je stvaranju sudjelovao i jedan od najpoznatijih hrvatskih pedijatara, dr. Milivoj Jovančević.

Aplikacija je u kolovozu i rujnu ove godine provela istraživanje na uzorku od 120 pedijatara diljem Hrvatske.

“Gotovo 80 posto pedijatara smatra da je polovicu i više upita o zdravlju djece moguće riješiti bez odlaska u ordinaciju, preko telefona ili e-maila, čime se pridonosi zaštiti djetetova zdravlja u situacijama kad za posjet liječniku ne postoji medicinski opravdan razlog”, navode u rezultatima istraživanja.

Kreiranjem digitalnog zdravstvenog kartona sve informacije o razvoju i zdravlju svog djeteta, uključujući i fotografije medicinske dokumentacije (otpusno pismo iz rodilišta, povijesti bolesti, nalazi) roditelji čuvaju na pametnom telefonu i sigurnom serveru te ih po potrebi mogu slati svom pedijatru ili drugom medicinskom stručnjaku.

Roditelji uz pisanu poruku do 500 znakova mogu priložiti tri fotografije, odnosno dvije
fotografije i video. Telefonski poziv s odabranim liječnikom omogućen je uslugom “Zovi stručnjaka”, dok usluga “Stručna analiza/ekspertiza” omogućuje dobvanje drugog mišljenja na temelju detaljne analize cjelokupne priložene zdravstvene dokumentacije, fotografija, videozapisa i dr.

Pregled svih liječnika te njihovih profila i kompetencija vidljiv je u aplikaciji.
Stručni medicinski savjet, uz naknadu, moguće je zatražiti porukom, telefonskim pozivom ili u obliku stručne analize, pri čemu roditelji sami odabiru liječnika s kojim će se savjetovati.

“Prva temperatura ili prehlada mogu biti veoma stresne za obitelj, osobito ako se pojave noću ili tijekom vikenda. Roditelji tada najčešće traže savjet kako pomoći djetetu i treba li se javiti u hitnu službu. U takvim situacijama, mogućnost dobivanja stručnog medicinskog savjeta roditeljima donosi emocionalnu potporu i sigurnost. No roditelji nerijetko traže savjet i kad su izvan mjesta prebivališta, primjerice na putu, a ovim putem praktičnije im je konzultirati se i oko njege ili prehrane djeteta”, istaknuo je dr. Jovančević.