Pet grešaka koje svi činimo s biljkama

Forto: Unsplash
Forto: Unsplash

Često nailazimo na savjete o održavanju biljaka na životu i o tome koliko interijer uz njih može postati ljepši.

Međutim, neke greške radimo vođeni upravo željom za ljepšim domom pa tako griješimo i kad biljke kupujemo na osnovi njihovog izgleda.

Forto: Unsplash
Forto: Unsplash

1. Na prvome je mjestu zato kupovina biljaka samo zbog njihove ljepote. Ipak, njihova privlačna boja, oblik ili pak ugodan miris nisu sve na što trebamo obratiti pažnju. Važno je i u kakvu ih okolinu unosimo, koliko svjetlosti im možemo osigurati i jesu li to biljke koje mogu rasti i u kući.

2. Voda nije uvijek pravi odgovor. Kad vidimo da biljka vene, učestalo zalijevanje moglo bi situaciju samo pogoršati. Zato bismo trebali potražiti odgovor o pravome uzročniku jer možda joj je potrebna više hranjiva zemlja ili pak manje svjetlosti.

3. Prskanje umjesto zalijevanja

Dok je nekim biljkama potrebno manje vode, druge pak traže više. Zato ne smijemo pretpostaviti da je svakoj dovoljno tek malo kapljica da ostane na životu. Iako će prskanje stvoriti vlagu, zalijevanje je i dalje nužno. Osim toga, važno je i da se zalijeva sama zemlja, a nikako biljka jer će se voda bespotrebno zadržati na njezinim listovima.

Forto: Unsplash
Forto: Unsplash

4. Zalijevanje uvijek u isto vrijeme

Već znamo da je svaka biljka drugačija i potrebna im je drugačija količina vode. Pa ipak i dalje činimo istu pogrešku, a to je zalijevanje u isto vrijeme. Osim što ne traže jednako često zalijevanje, kao ni količinu, često im je potrebno i drugačije zalijevanje u odnosu na godišnje doba u kojem se nalazimo. Rješenje je najčešće jednostavna provjera. Ako je tlo suho do polovice prsta, vrijeme je za zalijevanje.

5. Odustajanje nakon prve uvenule biljke

Ako biljka uvene to ne znači da trebamo zauvijek odustati, od biljaka općenito ili od takve vrste. Nije uvijek problem u nama, možda je do uvjeta u kojima raste ili je pak biljka već bila u lošem stanju prije nego li je ušla u naš dom. Na pogreškama se uči pa će sljedeća vjerojatno imati više sreće, piše Apartment Therapy.