Pet imena za djevojčice i dječake koje ćete rijetko čuti

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Odabrati ime svojem djetetu, uvijek je težak zadatak za roditelje. Za svakog od nas to malo biće koje će doći na svijet je posebno i jedinstveno, a kao takvo, ime koje ćemo mu nadjenuti je iznimno važno.

Iako ponekad volimo otići u krajnost i izmišljati imena, važno je misliti i o tome kako će se dijete kojem dajemo ime s njime nositi u budućnosti.

Donosimo vam pet rijetkih i neobičnih imena za djevojčice i dječake zbog kojih će vaše dijete zasigurno biti posebno.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ženska imena:

Iskra

Iskra je relativno novo ime na našim prostorima, i iako je značenje imena prilično jasno, ono simbolizira energiju koja sa sobom donosi bolji život.

Lota

Lota je izvedenica od imena Charlotte, a jedno je od najrjeđih imena u Hrvatskoj. Ovo ime znači “malena” i “ženstvena”. Baš pravo ime za djevojčicu, zar ne?

Aurora/Zora

Osim što ovo ime dijeli Disneyjeva Trnoružica, Aurora je ime i rimske božice jutra i svitanja. Aurora se na Hrvatskom prevodi kao Zora, a ovo rijetko, ženstveno ime, označava i polarnu svjetlost.

Agata

Ovo ime zasigurno nećete često čuti na hrvatskim ulicama. Potječe od grčkog imena “Agathe”, što znači “čednost” i “dobrota”.

Gita

Ovo žensko ime dolazi od grčke riječi margarites, što znači biserno zrno ili od lat. Margarita, što znači ona koja je biserna. Zaštitnica imena je Sv. Margareta, poznata kao zaštitnica trudnica i rodilja.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Muška imena:

Ian

Ovo je ime izvedenica iz imena Ivan, a vrlo je popularno u kršćanskom svijetu. Znači “u milosti Jahvinoj”.

Arian

Ime u različitim kulturama ima različito značenje, pa tako na albanskom, ovo ime znači “naše zlato”, dok na Indijskom ono znači “plemenito” i “čisto”.

Vigo

Vigo, poput Ariana ima u različitim kulturama različito značenje. Inače je često skandinavsko ime i znači “osebujan”, dok ono koje potječe iz latinskog, a izvedeno je od imena Vigor, znači vatra, živost i snaga života.

Tibor

U staroslavenskim jezicima ovo ime znači “sveto mjesto”. Ima i latinsko porijeklo od imena Tiberius, kao Tiberiada na galilejskom jezeru u Izraelu. Inače je tipično mađarsko ime koje se vrlo rijetko može čuti kod nas.

Tristan

Ovo muško ime je velškog porijekla. Ime je svima najpoznatije zbog priče Tristan i Izolda -srednjovjekovnoj ljubavnoj tragičnoj priči. Ime inače znači “buka”, “lom”, “uzbuna” ili “nemir”.