Pet pogrešaka pri pranju kose

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Svatko od nas pere kosu minimalno dva puta tjedno. No, radimo li to dobro? Koristimo li prave proizvode? Donosimo vam sve što trebate znati o tome kako pravilno prati i tretirati kosu, piše Goodhousekeeping.

1. Prečesto šamponirate kosu

Pretjerano pranje nije dobro za kosu. “Koliko često perete kosu, ovisi o vašem životnom stilu, okolini i željenom rezultatu, ali potpuni tretman šamponiranja i regeneriranja treba raditi samo dva puta tjedno kako bi kosa bila zdravija i ljepša”, rekao je stilist Danilo Dixon.

Ako vam je kosa suha i dehidrirana, upravo će je prirodna ulja hidratizirati. No, ako ste jedna od onih kojima se kosa jako masti, posegnite za šamponima za suho pranje. Na taj način odgodit ćete pranje barem za jedan dan.

2. Kombinirate različite proizvođače šampona i regeneratora

Pronađite šampon koji vam odgovara i kupite regenerator istog proizvođača. “Šamponi i regeneratori rađeni su i testirani u paru kako bi proizvođači opzimizirali sastojke za njihove indivualne funkcije”, rekao je Beauty Lab direktor Birnur Aral i dodao: “Mješanjem brendova i kolekcija nećemo dobiti jednako dobre rezultate.”

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

3. Nanosite previše proizvoda

Proizvode nanosite postupno. Počnite s manje proizvoda, a zatim dodajte još ako je potrebno. “Previše šampona neće kosu učiniti čišćom, samo ćete ga teže isprati…”, rekla je kemičarka iz Beauty Laba, Danusia Wnek.

4. Ne perete tjeme pravilno

Rasporedite proizvod pravilno. Mnogi nanose proizvod na jedno mjesto, zbog čega ne uspijevaju pravilno oprati tjeme. “Istisnite proizvod i protrljajte ga među dlanovima, a zatim ga prstima utrljajte od tjemena prema vrhovima”, objašnjava je Danilo.

5. Ne ispirete dobro proizvod

Vrlo je važno dobro isprati kosu. Ako imate kovrčavu kosu ili oštećene vrhove, nježno ih odmrsite češljem sa širokim zupcima prije negoli isperete regenerator. Tako ćete spriječiti pucanje kose. “Ispirite kosu dokle god ne osjetite da je sav proizvod ispran i da vam je kosa čista”, rekao je Danilo.