Pet savjeta za jesensko čišćenje natrpanog stana

Foto: Ella Jardim/Unsplash

Proljeće nije jedino razdoblje u godini koje je namijenjeno velikom čišćenju stana ili kuće. Prije nego što se zima uvuče u dom, pobrinite se da očistite sav nered koji se nakupio tijekom ljeta.

Jesen je idealno razdoblje za to jer je, kao i proljeće, prijelazno te se zapravo pripremamo za zimu i hladne dane. Te hladne dane lijepo je provesti u domu koji nije natrpan nepotrebnim stvarima. Organizirajte prostor, izbacite nepotrebno i dobit ćete dojam da je prostor u kojem obitavate veći.

Foto: Jisu Han/Unsplash
Foto: Jisu Han/Unsplash

Imamo nekoliko savjeta koji će vam pomoći pri čišćenju.

Počnite s malim sekcijama

Nemojte početi sa sobom ili ormarom. Bolje je početi s malim sekcijama, poput polica. Očistite police i izbacite suvišne stvari. Takvi mali odrađeni poslovi motivirat će vas da nastavite. Zato se odmah uhvatite ladice koja je puna starih kabela ili punjača (svi je imamo).

Organizirajte garderobu

Nemojte oklijevati – ako nešto niste nosili godinu dana ili više, vrijeme je da to izbacite. Darujte nekomu komu treba ili odložite u spremnik za tekstil, savjetuje Homes and Property.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Koristite vreće za vakuumiranje

Stvari koje vakuumirate u vreće bit će spas za vaš prostor. Sada kad je ljeto pri kraju, zapakirajte ljetne stvari i spremite ih ispod kreveta ili u podrum. Bit će sigurne i neće stvarati nered.

Kuhinja je projekt za sebe

Od radne površine do polica s posuđem, s kuhinjom uvijek ima puno posla. Čistite dio po dio, a kad završite, pokušajte organizirati i posložiti stvari tako da izbjegnete zatrpavanje. Košare i plastične kutije dobar su saveznik u organiziranju.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Bacite nepotrebno

Stan postane natrpan jer zadržavamo stvari koje nam realno ne trebaju, no uvijek mislimo da će nam možda zatrebati. Naučite “pustiti” stvari. Postavite si pitanje: “Trebam li ovo zaista?”