Pijemo sve više lijekova i sve češće konzultiramo Google doktora

Foto: Unsplash/Sharon Mccutcheon
Foto: Unsplash/Sharon Mccutcheon

U posljednjih pet godina u Hrvatskoj je udvostručena potrošnja bezreceptnih lijekova, a u istraživanju agencije Hendal iz lipnja ove godine utvrđeno je da gotovo 60 posto građana takve lijekove uzima na svoju ruku, bez savjetovanja s liječnicima i ljekarnicima.

Upozorili su na to zdravstveni stručnjaci na panel-raspravi “Bez recepta, ne i bez stručnjaka”, održanoj u povodu Hrvatskog dana ljekarnika, dodajući i da je prema izvješću HALMED-a za prošlu godinu zabilježen porast potrošnje lijekova za oko šest posto u odnosu na godinu prije.

Kako je istaknuto u raspravi, građani koji uzimaju lijekove bez savjetovanja sa stručnjacima najčešće ih koriste za liječenje glavobolje, i to njih 46 posto, dok ih 37 posto uglavnom konzumira zbog gripe ili prehlade. Pritom je za čak 16 posto građana primarni izvor informacija Google, dok ih se više od četvrtine općenito koristi internetom za dodatno informiranje o bolestima.

Foto: HLK
Foto: HLK

“Volimo brza rješenja jer zbog današnjeg tempa života nismo skloni uzeti dovoljno vremena da bi tijelo i imunitet odradili svoje. Iako nam bezreceptni lijekovi omogućuju da bez liječnika sami zaliječimo neke lakše zdravstvene tegobe, to ne znači da ih možemo koristiti bez odgovornosti”, istaknula je mag. pharm. Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Kako je pak naglasila mr. sc. Jasna Karačić, predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata, građani se često bez razmišljanja o mogućim posljedicama odlučuju na kupnju i pod utjecajem reklama, a s obzirom na to da su im takvi lijekovi dostupni uz robu široke potrošnje, stvaraju percepciju da je riječ o bezazlenim proizvodima.

Zabrinjava podatak da je upravo zbog takve percepcije o paracetamolu u Švedskoj značajno poraslo trovanje tim lijekom pa je 2015. onemogućena njegova prodaja izvan ljekarni.

“Savjetovanje sa zdravstvenim stručnjacima o djelovanju i mogućim posljedicama primjene lijekova moralo bi biti dijelom svakog postupka samoliječenja. Želimo li zaštititi svoje zdravlje, svakom lijeku, bez obzira na njegovu laku dostupnost, moramo pristupiti s oprezom”, zaključili su stručnjaci.