Pismo samohrane majke bivšem partneru koji ne plaća alimentaciju: ‘Ti si smeće od oca’

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Biti samohrani roditelj nije nimalo lak posao, pogotovo kad druga strana odbija suradnju te vam nimalo nije od pomoći.

Jedna ljutita i ogorčena samohrana majka iz Velike Britanije objavila je na svom Facebook profilu pismo koje je napisala ocu svog djeteta, a u kojem ga optužuje da joj ne isplaćuje dovoljan iznos alimentacije.

Majka dvoje djece iz Humbersidea u sjevernoj Engleskoj tvrdi da radi dva posla dok njezin bivši partner i otac njezine djece živi u, kako ona kaže, peterosobnoj kući i izbjegava plaćanje alimentacije.

Istaknula je kako bi njezin bivši partner trebao više sudjelovati u kupnji odjeće i hrane, kao i financiranju obrazovanja njihove djece, no tvrdi da se on nije udostojio kupiti čak ni poklon svojoj kćeri za rođendan te ga stoga naziva ‘smećem od oca’.

“Otvoreno pismo ocu koji ne želi plaćati alimentaciju za svoju djecu. Sva dosadašnja alimentacija koju si uplatio nije poslužila za moj godišnji odmor. Ja ne koristim tvoj novac za kupnju vlastite odjeće niti ga koristim za poticanje moje ‘ovisnosti o proseccu’. Tvoj teško zarađeni novac ne pomaže mi u podmirivanju mojih troškova teretane niti mi pomaže da ne posežem za svojom ušteđevinom (koja ne postoji).

Tako da, kada me špijuniraš na Instagramu i Facebooku i kada vidiš da sam si priuštila pokoji vikend s prijateljima koji ne uključuje djecu, budi siguran da sam si ga sama priuštila. Kako bi rekle Destiny’s Child: ‘Ove cipele na mojim nogama, sama sam ih kupila. Ovisim samo o sebi.’

Neka ti jedna stvar bude jasna – sav novac koji uplaćuješ koristi se isključivo za potrebe naše djece i ide direktno njima. Ja radim dva posla kako bih omogućila dobar život sebi i svojoj djeci. To je jednostavan koncept koji ti očito ne razumiješ.

Zato bolje začepi gubicu. Kada te pitam za plaćanje alimentacije, prestani s glupim rečenicama poput one da bih trebala manje izlaziti pa bih imala dovoljno novca.

Da ti bude jasnije, evo što tvoja alimentacija pokriva. Priznajem, dio novca ide za hipoteku na kuću – kuću koja 11 od 14 noći služi kao krov nad glavom tvojoj djeci. Za njihov dom. Također se koristi i za troškove vezane uz kuću. Nadam se da se slažeš sa mnom, njima je potreban dom.

Koje bi bile posljedice toga da se ti troškovi prestanu podmirivati? Pa, morali bismo pronaći jeftiniji dom, u manje poželjnoj četvrti pa bi tvoja djeca sigurno morala promijeniti školu.

Tvoj novac pomaže im da imaju što obući, da budu čisti i oprani. On im plaća školske uniforme, školske izlete i ostalo. Također im plaća i satove plivanja na koje ih ja vodim i na kojima se ti nikada nisi pojavio, jer želim da savladaju tu korisnu vještinu. Također, tvojim novcem plaćam treniranje nogometa našem sinu, kao i njegove utakmice (i samo da znaš, dobro mu ide. Stvarno bi ga mogao koji put doći pogledati, bio bi oduševljen kada bi se ti udostojio barem jednom pojaviti na utakmici)”, stoji u otvorenom pismu na Facebooku.

Gnjevna žena također je svom bivšem partneru poručila da njegovim novcem plaća i rođendanske zabave njihove djece, na koje on ne dolazi jer mu to njegova sadašnja supruga očito ne dopušta. Žena također navodi da je razlog tome to što je njegova sadašnja supruga i dalje ljubomorna na činjenicu da su bivši partneri i dalje u kontaktu.

“Trebao bi jedan dan provesti u mojim cipelama pa bi vidio kako tvoj novac našoj djeci pruža životni stil koji su ona zaslužila”, poručuje ogorčena bivša partnerica.

Žena također navodi da ga traži samo 16% njegove tjedne zarade, koliko je propisano zakonom – ništa više, ništa manje, te mu još jednom naglašava da to nisu njezina pravila koja je sama nametnula, već samo poštuje zakone.

“Kao što vidiš, ja potrošim svaki zarađeni novčić na našu djecu. I znam da je tvoje ne uplaćivanje alimentacije na vrijeme ili uplaćivanje krivog iznosa posljednji djelić kontrole koju imaš nada mnom. Sigurno se osjećaš jako moćno nakon što me pet dana pustiš da čekam uplatu. Jer ti možeš po svom, a ja ti ne mogu ništa. Kakav muškarac”, napisala je Britanka.

Također navodi da to nije samo njezin problem, već problem brojnih samohranih roditelja te da će se ona nastaviti boriti za svoju djecu.

“Ti odbijaš razgovarati sa mnom o ovom problemu, kao što odbijaš odgovoriti na moja pisma. Kad bi se odnosio prema meni kao prema ljudskom biću i kad bismo mogli komunicirati o potrebama naše djece, to bi bilo sjajno”, piše ova Britanka i dodaje da bez obzira što se dogodi između dvoje ljudi koji su se nekada dovoljno voljeli da su odlučili zajedno zasnovati obitelj, njezin bivši partner je i dalje otac koji ima obaveze prema svojoj djeci.

“Dragi oče koji ne želi svojoj djeci plaćati alimentaciju, ti si beskoristan i ne znam kako možeš živjeti sam sa sobom. Samo znam da se trudim našoj djeci pružiti život koji će biti sličan životu kakvog bi živjeli da smo ti i ja ostali zajedno. Naša djeca nisu kriva što nas dvoje nismo mogli živjeti jedno s drugim. Tvoje neplaćanje alimentacije je još jedan promašaj tebe kao roditelja. To je jednako grozno kao i to što se nisi pojavio na božićnoj predstavi našeg sina, iako si mu obećao da ćeš doći. To je jednako grozno kao i to što ga nisi odveo na nogometnu utakmicu omiljenog kluba iako je to bio jedan od TVOJIH vikenda, te je jednako grozno kao i to što ne vodiš našu kćer na satove plesa dok provodi vrijeme s tobom”, napisala je Britanka i poručila mu da je ‘smeće od oca’ te ‘srećom, njihova djeca imaju nju’.