Plenković o Marakeškom dogovoru: ‘Nema kakofonije što se tiče Vlade’

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u Helsinkiju se nakon izbora predstavnika EPP-a na nadolazećim europarlamentarnim izborima osvrnuo na marakeški dokument.

Riječ je o globalnom odgovoru na pitanje migracije, rekao je premijer Andrej Plenković te podsjetio da je on neobvezujući te da smatra da je solidan.

“Možda ima nekih formulacija koje u pojedinim državama članicama izazivaju neke prijepore. Međutim, mi ćemo učiniti sljedeće: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koje je bilo i nadležno za koordinaciju, zajedno s drugim resorima, podnijet će izvješće Vladi o tom dokumentu. Vlada će ga uputiti u Sabor kao informaciju. To nije akt koji se usvaja, bilo na razini parlamenta, niti se ratificira, ali mislim da do kraja trebamo demistificirati ovu raspravu koja je krenula u hrvatskoj javnosti.”

Potvrdio je da se nije čuo s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. “Nema kakofonije što se tiče Vlade, a što se tiče promjene stava, on se dogodio kod predsjednice”, rekao je.

“Ne vidim u ovom trenutku zašto bi on trebao izazivati tolike prijepore, pa donekle i neku generiranu histeriju od uvijek istih stranaka, istih aktera. To je već deja vu što se tiče naše interne priče, a mi ćemo to lijepo objasniti svima, imati raspravu i vidjet ćemo tko će ići u Marakeš. U krajnjoj liniji, poziv je išao direktno predsjednici i nije ni došao meni.”