Počinje gradnja prvih 3D printanih kuća

Foto: instagram.com/gemeente_eindhoven
Foto: instagram.com/gemeente_eindhoven

Tehnološko sveučilište Eindhoven s juga Nizozemske najavilo je planove o printanju 3D betonskih kuća. One će se moći unajmljivati, a trebale bi se sagraditi u sljedećih pet godina.

“Ovo je prvi komercijalni projekt gradnje kuća na svijetu koji se temelji na betonskom 3D printanju”, objavilo je Sveučilište. Kuće će udovoljavati svim zahtjevima modernog stanovanja, a iznajmljivat će ih agencije za nekretnine.

Foto: instagram.com/gemeente_eindhoven
Foto: instagram.com/gemeente_eindhoven

Prva će kuća, očekuje se, biti dovršena 2019. godine, a bit će to prizemni bungalov s tri spavaće sobe. Nakon toga će u Meerhovenu, novoj regiji Eindhovena, početi gradnja četiriju višekatnica.

Za početak će elementi biti printani na Sveučilištu, ali je cilj svu gradnju preseliti na gradilišta. “Dizajn kuća temelji se na neobičnim blokovima u zelenom krajoliku”, kažu na Sveučilištu. Zidovi su zaobljenih oblika, a prozori i vrata uvučeni u strukturu građevina.

Osim po obliku, ove su kuće posebne i zbog svoje održivosti jer traže manje betona i  cementa, što smanjuje i emisiju ugljikova dioksida, objasnio je voditelj tima, Theo Salet, piše Dezeen.