Pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb: ‘U Petrovoj 10 posto hitnih ginekoloških zahvata bez anestezije’

Foto: Goran Jakus/24sata
Foto: Goran Jakus/24sata

Nakon što je saborska zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić otvoreno progovorila o traumatičnom iskustvu u KBC-u Split, javilo se na stotine žena sa sličnim iskustvima iz bolnica diljem Hrvatske. Pokrenulo je to novu raspravu u medijskom prostoru o nedostatku liječnika, ponajviše anesteziologa.

Mnogi sada tvrde kako su stravične priče iz hrvatskih bolnica upravo rezultat kroničnog nedostatka anesteziologa. Na to ukazuju i iz Hrvatske liječničke komore. “U stručnom nadozoru provedenom u 11 hrvatskih bolnica utvrdili smo da nedostaju čak 63 anesteziologa“, rekao je dopredsjednik Komore Krešimir Luetić.

“Tih 63 anesteziologa zapravo nedostaje da bi se ispunili uvjeti iz Pravilnika o minimalnim uvjetima. Dakle, možemo tvrditi, da u tih 11 bolnica nije postignut onaj minimalni uvjet o broju anesteziologa kako bi djelatnosti normalno funkcionirale. Dakle, u tom slučaju teško je govoriti o prosječnim, a kamoli o idealnim uvjetima u hrvatskom zdravstvenom sustavu”, rekao je Leutić.

Leutić dodaje da nedostatak anesteziologa, nije jedini, ali je sigurno jedan od razloga zbog kojih mnoge žene prolaze kroz ovako traumatična iskustva.

“Sigurno manjak anesteziologa ograničava dostupnost anestezioloških procedura. Jer ako vi u nekoj manjoj bolnici imate 3 do 4 anesteziologa taj dan i ako su oni u operacijskim salama od 8 do 15 onda teško da se u tom periodu može nešto dodatno napraviti u anesteziji odnosno mora se čekati prvi slobodan anesteziolog kako bi se neki zahvat mogao učiniti”, tvrdi Luetić.

Jasminka Hlupić iz Ministarstva zdravstva kratko je komentirala podatke iz nadzora Komore.

“Ja bih u svakom slučaju pričekala nalaze zdravstvene inspekcije koja će provesti nadzor u svim bolnicama koje imaju djelatnosti ginekologije pa da se točno utvrde činjenice, a da ne prejudiciramo”, rekla je Hlupić.

“Trebaju se formirati Komisije koje će ući u sve bolnice i provesti nadzor, to je vrlo zahtjevan i kompleksan postupak koji se ne može u kratkom roku obaviti, ali će se on u najkraćem mogućem roku odraditi budući da nam je to sada prioritet”, odgovorila je na upit je li ministarstvo već krenulo u nadzor.

U predvorju Glavne zgrade KBC-a Zagreb danas je obilježen Svjetski dan anestezije. Pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor Milivoj Novak tvrdi da je stanje teško, ali ipak bolje nego prethodnih godina.

“Da smo ih 90-tih godina imali oko 300-tinjak, a sada ih sve skupa imamo 750, skoro 800. To je porast dva i pol puta. Ali ih još uvijek nedostaje, definitivno”, rekao je Novak.

Novak dodaje da se u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj bez anestezije radi vrlo malo ginekoloških zahvata, svega desetak posto onih koji pripadaju među hitne kod kojih nije moguće primijeniti anesteziju.

“Znači 10-ak posto zahvata spada u hitne zahvate, to je bilo njih 50-ak. Sve su one dobile neki vid anestezije, bilo lokalne, bilo anelgezije. Nažalost, postoje slučajevi kad se zbog hitnoće ne može ići u opću anesteziju”, objašnjava Novak.

Predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Mario Drlje poručuje da su s problemom nedostatka kadra u bolnicama upoznati već godinama te da su na njega više puta upozoravali. Znali su, kaže, i za probleme kroz koje prolaze brojne žene, ali tek su nakon istupa saborske zastupnice o njemu odlučile javno progovoriti.

“Ja bi samo pozvao sve žene, pa i muškarce koji trpe bol u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu da o tome ne šute. Čak ih i molim da dignu svoj glas jer jedino na taj način možemo napraviti bolji zdravstveni sustav. Šutnja odobrava trenutno stanje, pa i loše stvari u tom istom sustavu”, poziva Drlje.