Sedam žena o razlikama u seksu nekad i sad: ‘S 40 sam napaljena non stop’

Foto: pexels
Foto: pexels

Parovi u braku dobro znaju da je iskru strasti u dugogodišnjim vezama teško održavati. Upravo se zbog toga često govori o potencijalnim problemima u spavaćoj sobi i oživljavanju seksualnog života.

S druge strane, puno rjeđe progovaramo o prednostima koje donose godine. Naime, s vremenom postajemo opušteniji i slobodniji i o onome što želimo pred partnerom govorimo eksplicitno, bez zadrške.

S godinama se mijenjaju i seksualne preferencije. Kako je jednom prilikom istaknula seksualna terapeutkinja Tracey Cox, svaka životna dob ima svojih prednosti i nedostataka kada je riječ o seksu.

U dvadesetim godinama puni smo snage pa rado eksperimentiramo. U tridesetima nastavljamo istim tempom, ali već zreli i uigrani, bolje upoznati s vlastitim i partnerovim seksualnim željama.

U četrdesetima pak polako usporavamo, no iako više nemamo onoliko snage koliko smo imali u mlađoj dobi, stabilnost dugogodišnje veze i bliskost s partnerom omogućit će nam apsolutnu slobodu u “izražavanju” i usredotočenost na ono što nam najviše odgovara. Zbog toga će mnogi parovi upravo u četrdesetima od seksa izvući ono najbolje.

Da je tomu tako, potvrđuju i primjeri Hrvatica koje su nam otkrile kakav su seks prakticirale u mlađim godinama, a kako im seksualni život izgleda danas.

“Dok sam bila mlađa, više sam pazila da izvedba ‘stilski’ dobro izgleda, a sad sam usmjerena na samo uživanje. Poze koje volim više-manje su iste kao kad sam bila desetak godina mlađa, ali u 30-ima više koristim seksualne igračke. Seks mi je puno bolji i maštovitiji jer sam opuštenija, više nema onog ‘na brzinu u sobi’ dok se dečkovi roditelji ne vrate s posla. Ipak, možda baš zato što mi je seks sada stalno dostupan, mislim da sam prije imala malo snažniji libido, jedva sam čekala svaku moguću priliku.”
Tanja (33)

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

“Kad sam bila mlađa, voljela sam eksperimentirati sa SM-om, vjerojatno još volim, ali učim djecu da ne pribjegavaju nasilju i govorim im ‘ne po guzi’, pa ne bi bilo primjereno da se mama i tata tuku. Svašta sam kao mlađa voljela, a sada sam najčešće u ‘tihoj misi’, u jednoj od dvije, tri uobičajene poze, jer imam previše djece koja slabo spavaju. Jednom kad narastu i odu, reći ću što zapravo volim jer mi je u magli.”
Martina (39)

“Lijepo je meni muž govorio da ću sa 40 biti u naponu snage. Stvarno, napaljena sam više-manje non-stop, fakat ne znam koji mi je… Može i ujutro i navečer i usred noći – doslovno  odspavam sat-dva pa ajmo…Puno sam slobodnija u tome što želim, kako želim, kao i kad treba to otvoreno reći i prakticirati. Poze variraju jer nekad mi treba puno nježnosti, a nekad samo želim da me stisne nabrzaka.”
Sonja (40)

“Kao mlada svašta, kao stara ništa. Šalu na stranu, prije mi je bilo napeto svašta isprobavati, danas sam casual… Iako se tu i tamo dogodi kakvo zastranjivanje.”
Tina (41)

“U dvadesetima sam voljela više eksperimentirati, biti gore, da mogu kontrolirati penetraciju, pozu 69, ponekad stojeći… Danas najradije ležim na boku, dok mi je partner iza leđa. Prije je moj seksualni život bio atraktivniji, ali danas točno znam što mi i kako mi treba.”
Silvana (36)

“Danas sam puno slobodnija. Prije sam previše razmišljala, a danas više slušam srce. Ne razmišljam o pozama, koristim sve. Nekad sam ovisila o tome što druga osoba želi, danas u seksu uzimam ono što ja želim.”
Maja (37)

“Što se tiče poza u seksu, one se s godinama nisu značajno promijenile. Klasična misionarska poza mi je i dalje dosadnjikava, a doggy i spoon su mi i dalje omiljene. Jedino što se promijenilo s godinama jest to da sam danas puno opuštenija kada je seks u pitanju, nego što sam to bila u vrijeme prvih seksualnih odnosa. Isprobavanje novih stvari i dalje mi je jednako zabavno onda i sada.”
Sanela, 29