Porazna slika predškolskog odgoja: Sve propisane uvjete ima samo 17 posto djece

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

U Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike predstavljena je studija pristupačnosti, kvalitete i financiranja vrtića. Analiza je potvrdila kronični manjak odgojitelja i kapaciteta, zbog čega je pod velikim upitnikom i najavljeni dvosmjenski rad od rujna.

Po vrtićkim standardima Hrvatska znatno zaostaje za EU. Svega 59 posto djece je u predškolskom programu, u jaslicama tek 21 posto. Na jednu ‘tetu’ dolazi od 16-ero jasličke do 22-oje vrtićke djece.

Sve propisane uvjete ima samo 17 posto djece.

Velik je i regionalni jaz. Za razliku od Zagreba, Istre i Primorja, čak 311 općina i gradova nema jaslice, dok vrtića uopće nema 146 lokalnih jedinica u demografski najranjivijim krajevima, Slavoniji, Lici, Zagorju, Dalmatinskoj zagori.

Izazov je pronaći odgajatelje i ujednačiti cijene, koje variraju između 400 i 800 kuna, ističu autori sa Studijskog centra socijalnog rada zagrebačkog Pravnog fakulteta Ivana Dobrotić, Teo Matković i Valentina Menger.

Svo troje su među 16-ero članova nove radne skupine za izradu Nacionalne demografske strategije Hrvatske.

”Godišnje diplomira oko 500 odgojitelja. Oko 300 ih odlazi u mirovinu. Da bi do 2030. sustigli ciljeve, trebalo bi se godišnje povećavati za otprilike 650 odgojitelja u sustavu”, upozorava Matković.

”Izdašnije subvencije za roditelje kako bi im predškolski programi bili priuštivi. Dugoročni plan je osigurati mjesto za svako dijete, da to postane pravo djeteta kao što je i osnovna škola”, ističe Menger.

”U studiji govorimo o brojci od 4.441 neupisanog djeteta. Ta je brojka podcijenjena. Zapravo ne znamo točnu. Ovu brojku iskazuju dječji vrtići. A ako vrtića nema, onda nemate kome ni predati zahtjev za upis djeteta u program”, navela je Dobrotić.

Za projekte sufinanciranja dogradnje vrtića s 380 milijuna kuna stiglo je 285 prijava. Ističe ministrica Nada Murganić, uvjerena u uspjeh razvojne i demografske strategije Hrvatske do 2030.

”U javnosti se postavljaju upiti čemu izrada nove Nacionalne demografske strategije. Ja moram reći da izrada nove nije gubljenje vremena, jer paralelno provodit će se mjere, analizirat će se mogućnosti ostvarivanja i uvođenja novih mjera”, rekla je ministrica.

A tko bi od rujna trebao raditi u dvije smjene kad već sad manjka odgojitelja? Murganić poručuje, riješit će se dijelom zapošljavanjem, gdje je to moguće.

”To će biti obuhvaćeno ovim našim projektom Vrtići za skladniji život. U onim sredinama gdje trenutno neće biti mogućnosti zaposliti dodatnih odgojitelja, omogućit ćemo neke druge programe. Ovaj program iz EU socijalnog fonda usmjeren je i na zapošljavanje i sigurno će, a mi imamo povjerenje u kreativnost naših odgojitelja u vrtiću, da će se ova sredstva iskoristiti”, rekla je Murganić.