Postoji nešto što dizajneri interijera nikada neće učiniti u malim prostorima

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Prije nego što se počnete žaliti kako imate malo prostora, promijenite perspektivu i shvatite to kao izazov. Poznati dizajneri interijera savjetuju jednu ključnu stvar – nikada se ne odričite osobnog stila zbog veličine životnog prostora.

Kada pomislite da je preuređenje malog stana nemoguća misija, samo potražite fotografije minijaturnih, a stilski savršenih stančića u, recimo, New Yorku. Nikada nemojte žrtvovati svoj stil i kvalitetu života zbog veličine životnog prostora. Barem danas postoji pametno rješenje za svaki dom.

Čini vam se da je ovaj savjet nemoguće provesti u djelo? Evo nekoliko trikova s kojima ćete ipak uspjeti:

Planiranje i skiciranje
Mali prostori zahtijevaju kreativnost, što samo potvrđuje ono što smo već rekli, da nikada ne biste trebali zbog manjka prostora ugroziti osobni ukus ili stil. Ključ je u planiranju. Izradite skicu svog stana i uzmite u obzir namjene prostorija u kojima boravite. Samo zato što je vaš prostor mali, ne znači da dizajn mora biti oskudan. Poigrajte se određenom bojom ili uzorkom kako biste stvorili dojam većeg prostora.

Višenamjenski komadi namještaja
Investirajte u višenamjenske mobilne komade namještaja koje možete preseliti po potrebi. Vaš mali prostor trebao bi biti dizajniran za zabavu, rad i svakodnevni život, ali s karakterom i šarmom.

Uredite prostor
Nakon što ste svojoj kreativnosti dali maha i posložili sve kako ste željeli, nemojte zaboraviti jedno važno pravilo: UREDITE GA. Razmislite što vam je u domu zaista potrebno, a što nije. Ostavite samo one komade namještaja koji se uklapaju u vaš životni stil, a ostalo donirajte, prodajte…

Držite se neutralnih tonova
Da biste dobili jedinstven prostor koji je ujedno lagan i prozračan, birajte neutralne boje. Od klasične bijele pa do nijansi drveta ili čokolade, sve dolazi u obzir. Naime, ako se odlučite za neutralne boje zidova i namještaja, možete se poigrati uzorcima ukrasnih jastučića ili zidnim ukrasima koji će pojačati cjelokupni dojam.

Važne su tri kvalitete
Bitno je da vaš prostor bude funkcionalan, udoban i da reflektira vaš osobni stil. Teksture će unijeti toplinu u vaš dom, stoga ubacite i komade zanimljivih tekstura koji će vaš prostor učiniti još ljepšim i ugodnijim za život. I zapamtite jedno veoma važno pravilo: kvaliteta je važnija od kvantitete.