Pozitivan stav: Četiri fraze koje izbacujemo iz svakodnevice

Foto: Lesly Juarez / Unsplash
Foto: Lesly Juarez / Unsplash

Riječi nas u različitim trenucima mogu utješiti, ali i rastužiti. Ako se pak one pogrešne izgovaraju često, takav će stav lako utjecati i na naše psihičko zdravlje.

Zato bismo iz svakodnevne uporabe trebali izbaciti njih nekoliko i na taj nači poboljšati i svoje zdravstveno stanje.

Foto: David Calderón / Unsplash
Foto: David Calderón / Unsplash

1. “Ali…”

Malena riječ sa svega tri slova sa sobom nosi niz posljedica. “Želim čuvati novac, ali baš moram ići u šoping”, rečenica je koju smo previše puta čuli. Upravo nas riječ “ali” navodi na to da sve gledamo crno ili bijelo pa se zato preporuča zamijeniti je jedno još kraćom, “i”. Tako možemo krenuti u kupovinu i ujedno štedjeti novac, važno je samo pronaći rješenje.

2. “Trebam”

Riječ obaveze često se čuje svaki dan. Ova riječ prednost daje jednom pred nečim drugim, a pitanje je odakle nam takva klasifikacija dolazi. Ako smo umorni, a trebali bismo otići na nečiji rođendan, trebali bismo razmisliti što je to što mi sami uistinu želimo, a ne što nam netko drugi nameće.

Foto: MARK ADRIANE / Unsplash
Foto: MARK ADRIANE / Unsplash

3. “Nadam se”

Koliko god nada u životu bila pozitivna i hvale vrijedna, prečesto korištenje ovoga izraza predstavlja i jednu opasnost. Ako se nadamo da ćemo jednoga dana otvoriti svoj vlastiti posao, ta misao zvuči drugačije nego ona u kojoj kažemo da ćemo svakako otvoriti svoj posao. Iako smo svjesni postojanja rizika u priči, uz misao da ćemo nešto doista učiniti vjerojatnost za njezinim ostvarenjem svakako je veća nego ona u kojoj se samo nadamo. Ne bismo se trebali nadati, trebali bismo djelovati.

4. “Nikad” i “uvijek”

Nikad ne reci nikad. Riječi nikad i uvijek predstavljaju apsolutne izraze koji zapravo znače negativnost. Bez obzira u kojem se kontekstu koriste, trebamo biti svjesni da se stvari iz naše svakodnevice vrlo rijetko događaju uvijek ili baš nikad. Zato je korištenje riječi kao što su vrlo često ili vrlo rijetko korak u pravome smjeru i pozitivnijem odnosu prema sebi, piše Pop Sugar. Osim toga, tako sebi drugima dopuštamo i realnu mogućnost pogreške do koje može doći i kada se najmanje nadamo.