Poznati progovorili o batinama u odgoju

Foto: Pixell
Foto: Pixell

Svaka druga osoba u Hrvatskoj slaže se da se djecu ne bi trebalo tjelesno kažnjavati, ali takvo kažnjavanje ipak smatraju opravdanim u nekim situacijama. Pokazalo je to istraživanje koje je Hrabri telefon proveo u povodu Međunarodnog dana odgoja bez batina.

35% roditelja ipak koristi tjelesno kažnjavanje, od čega:

80% udara dijete po stražnjici
15% povlači dijete za kosu ili uši
8% udara dijete rukom ili šakom
7% šamara dijete
4% štipa dijete
4% udara dijete remenom

Hrvatske zvijezde, Saša Lozar, Ivan Dečak i Ana Maras Harmander, za Prvi su prokomentirali ove rezultate i otkrili je li u njihovu domu “batina izašla iz raja”.

Saša Lozar (38), pjevač

“Ja nikad neću udariti svoje dijete, ali ne osuđujem ljude koji svoje ‘flisnu’ po guzi. Naravno, ozbiljne batine ne dolaze u obzir. Mislim da bi mojoj kćeri srce bilo slomljeno kada bih je udario.”

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

 

Ana Maras Harmander (36), glumica

Foto: Ana Maras, Igor Soban/PIXSELL
Foto: Ana Maras, Igor Soban/PIXSELL

“Mi djecu odgajamo bez batina, pogotovo se batinama protivi moj muž. On je iz Švedske i tamo je to kažnjivo. Ako vas na ulici vide da udarate dijete, prijavit će vas za zlostavljanje. Shvaćaju to vrlo ozbiljno.

Mislim da su batine pogrešan put u odgoju djeteta. Ti djetetu želiš dokazati da to nije dobro, a svejedno to radiš pa izazivaš kontraefekt.

Koliko god je to nekad lakše od razgovora, molim vas, nemojte udarati svoju djecu! Vrlo je važno odmalena učiti djecu primjerom, svojim primjerom. Naša najstroža metoda je mirni kutak, ali nikad ga ne ostavim dugo tako, možda minutu.

Ako netko ima živo dijete, onda sam to ja. Izuzetno je živ, budimo se najranije od svih mojih prijatelja, u 5-6 sati. Normalno, umoran si, ja razumijem ljude koji ne znaju drugačije reagirati.

Jako mi je drago što sam u 30-ima postala roditelj. Možda u 20-ima ne bih znala reagirati na drugačiji način. Nekako mi se čini da sam na boljem mjestu sama sa sobom i znam kako neke stvari funkcioniraju ili ne funkcioniraju.”

 

Ivan Dečak (39), pjevač

Ivan Dečak, Foto: Boris Scitar
Ivan Dečak, Foto: Boris Scitar

“Nisam pobornik toga da se djecu u ime odgoja maltretira na bilo koji način, ni fizički ni psihički. Mislim da se puno toga može postići razgovorom i provođenjem više vremena s djetetom. Evo, dok sad s vama razgovaram, moja kći sjedi pored mene, a to nije bilo moguće do prije dva mjeseca jer bi ona pričala ili vrištala. Sad smo je naučili da mora biti malo tiša dok tata daje intervju, eto, razgovorom se mogu napraviti čuda!

Vrlo sam blag što se tiče odgoja. Volim vrijeme s djecom provoditi u igri i razgovoru. Nisam baš od roditelja koji svoju djecu kažnjavaju, eventualno im kažem da odu u svoju sobu. Moja žena odlično odgaja našu djecu i ima veći autoritet od mene, ali ja se trudim biti uz nju i nastojimo donositi zajedničke odluke.”