Praktični savjeti stručnjakinje za Prvi.hr: Kako smanjiti svakodnevne troškove i planirati budžet

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Većina ljudi ne voli razmišljati o financijama i već im se od plaćanja računa diže kosa na glavi. Međutim, jasna slika o mjesečnim prihodima, troškovima i zaduženjima nužna je za kontrolu osobnih financija, odnosno uspješno upravljanje kućnim budžetom.

Kako u razgovoru za Prvi.hr ističe Martina Etlinger, savjetnica iz Hrvatske udruge banaka, svatko bi od nas budžet trebao voditi periodično, barem na tjednoj ili mjesečnoj razini, ali i godišnje. Njegova je izrada danas, kaže, olakšana primjenom računalnih programa i aplikacija, ali se može voditi i na papiru.

“Svatko od nas ima određene ‘gušte’ kojih se ne želi odreći. Oni spadaju u želje, a ne u potrebe, međutim, bitni su nam jer nam čine zadovoljstvo i ne želimo ih se odreći. Vođenjem budžeta lakše ćemo uočiti koje navike i ponašanja promijeniti, a koje ne, upravo zato da ostavimo dovoljno novca za svoje ‘gušte'”, kaže Etlinger.

Prije svega, naglašava, nužno je izraditi budžet po stavkama ili kategorijama. Iz popisa prihoda i rashoda pokazat će se mjesečna razlika, koja može biti pozitivna ili negativna. U slučaju negativne razlike, sljedeći je korak smanjenje troškova ili povećanje prihoda.
Ako je razlika pozitivna pa smo u “plusu”, raspolažemo određenim sredstvima pa se možemo posvetiti ostvarenju ciljeva te štednji i ulaganju.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Najčešća pogreška koju radimo jest da uopće ne znamo koliki su nam troškovi. “Često ne znamo ni precizno ni okvirno na što trošimo jer nemamo budžet”, kaže Etlinger.

“Druga česta pogreška je to što koristimo proizvode ili usluge po inerciji – jer su nam nekada u prošlosti bili potrebni, a sad više nisu ili pak kupujemo proizvode čija se ponuda u međuvremenu unaprijedila pa sad postoje bolji, prilagođeniji našim potrebama, na kojima možemo uštedjeti”, objašnjava, ističući da novac “curi kroz prste” često zbog kupovanja artikala koji nisu nužni, ali smo im izloženi učestalim promidžbenim porukama.

Financijama se, upućuje, najvažnije posvećivati redovno, što objašnjava na vlastitom primjeru. “Budžetiram i planiram obično kad i plaćam račune, dakle barem jedanput mjesečno po sat do dva te svakodnevno pratim iznenadne, a nužne troškove, kalkulirajući da u slučaju većih troškova iz jedne kategorije, poput troškova za zdravlje ili odjeću, moram umanjiti troškove iz druge kategorije, primjerice prehrane ili prijevoza”, navodi Etlinger.

U kućanstvu s više osoba, zaključuje, preporuka je da su svi članovi, ovisno o dobi i zrelosti, uključeni u budžetiranje i planiranje, a olakšavajuća okolnost je kada se slažu po pitanju potreba i želja, odnosno ponašanja i navika.

Uz napomenu da su navedeni iznosi samo provizorni, okvirni primjeri ušteda, Etlinger otkriva praktične savjete koji se mogu lako primjenjivati na svakodnevnoj razini i omogućiti konkretno smanjenje postojećih troškova:

Potrošnja struje

Smanjenjem potrošnje struje, pazeći kada koristite “nižu”, a kada “višu” tarifu cijene električne energije, te gaseći aparate koji su uključeni u stanju mirovanja kad ste odsutni nekoliko dana, možete uštedjeti do 1200 kuna godišnje.
Ulaganjem u štedne žarulje i aparate s visokom energetskom efikasnošću također je moguće uštedjeti do 1200 kuna godišnje.

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Potrošnja vode

Ako imate vodomjer, već i manjim promjenama navika, poput tuširanja umjesto kupanja, ili smanjenjem vremena tuširanja, provjerom slavina te vodokotlića možete umanjiti mjesečni račun.

Mjesečne pretplate

Promjena usluga koje redovno koristite, a koje više odgovaraju vašim potrebama, kao što su razne TV, internet ili telekomunikacijske pretplate, trošak možete mjesečno smanjiti za, primjerice, 50 kuna, što je 600 kuna godišnje.

Dnevni obrok

Za dnevni obrok, ako često jedete vani, umjesto sendviča, brze hrane ili jedenja u restoranu, razmotrite možete li ikako pripremiti i nositi hranu od kuće. Ušteda od 10 kuna dnevno, za 20 radnih dana iznosi 200 kn mjesečno, odnosno 2400 kuna godišnje.

Prijevoz

Za one koji koriste osobne automobile, ako vam je u budžetu značajnija stavka gorivo,  dijeljenjem vozila uštedite vožnjom do radnog mjesta vozeći se s kolegama, susjedima, prijateljima ili prelaskom na gradski prijevoz. Ušteda može biti od 50 do 500 kuna mjesečno, tj. od 600 do 6000 kuna godišnje.

Kupnja namirnica i kućanskih potrepština

Uvijek idite u kupnju namirnica i kućnih potrepština s popisom nužnih stvari i fokusirajte se na njih, ovisno o postavljenim ciljevima. Podsjetite se da ne kupujete stvari koje vam nisu nužne. Pr tom obratite pažnju na namirnice ili potrepštine koje su vam nužne, a koje redovno trošite: ponekad veća pakiranja nose uštede pa provjerite cijene po litri ili kilogramu. Nikako ne idite u kupnju gladni ni pod stresom.

Kupnja tehničkih proizvoda

Pri kupnji tehničkih proizvoda, provjerite ima li proizvod garanciju, koliko traje te kakav je dostupan servis, kako biste izbjegli dodatne troškove u budućnosti. Potrudite se planirati kupnje novih proizvoda prateći sezonska sniženja i akcije. Također, planirajte kupnju poklona kada imate vremena i možete pronaći najpovoljniji proizvod.

Ulaganje u znanje

Tečajevi, knjige i ostali korisni sadržaji prvotno su trošak, ali ih trebate smatrati ulaganjem u sebe. Ako si ne možete priuštiti tu stavku, istražite ponudu besplatnih tečajeva i knjiga ili onih na popustu.

Postavljanje cilja 

Koristeći navedene naputke kao vodilju, na svom budžetu napravite prijedloge promjena troškova prema ciljevima, primjerice, za sedam dana ljetovanja na otoku. Izračunajte koliko mjesečno možete uštedjeti ili za koliko možete povećati mjesečni prihod te koliko ćete mjeseci ćete štedjeti i na kojim stavkama budžeta ili pak koliko ćete dodatno raditi da ostvarite taj cilj.

Povećanje prihoda

Ako nije moguće smanjiti potrošnju, cilj je povisiti prihode dodatnim poslovima, npr. unovčavanjem vlastitih hobija ili vještina: crtanja ili slikanja, fotografiranja, šivanja, lektoriranja, prevođenja ili web dizajna. Osim toga, ako posjedujete nekretnine, razmotrite iznajmljivanje prostora.