Prednosti upisa u izviđače: Djeca nauče složiti krevet, pospremati i pomoći u kuhinji

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

S novom školskom godinom počinju i upisi na izvanškolske aktivnosti, a izbor je, pogotovo u gradovima, sve veći. Roditelji vole programe na kojima će djeca naučiti nešto korisno, ali vrlo im je važna i fizička aktivnost jer se djeca sve manje kreću.

Sve to imaju izviđači, a prednost je i to što se njihove aktivnosti uglavnom održavaju tijekom vikenda, što roditeljima olakšava pitanje prijevoza.

U Turopoljsku udrugu skauta upisala se 11-godišnja Antonija Martinović iz Velike Gorice.

“Najbolje mi je to što upoznajem drugu djecu i idemo na izlete. Naučila sam se snalaziti u divljini – znam držati sjekiru a da se ne ozlijedim i vezati zastavni čvor. Naučila sam i kako dignuti šator uz pomoć dvije, tri osobe. Najbolji izlet dosad mi je bio onaj na Medvednicu, ali veselim se što ćemo iduće ljeto ići na logorovanje na tjedan dana”, rekla nam je Antonija.

Informaciju o najbližoj udruzi možete dobiti od Saveza izviđača Hrvatske. Na području Splita najveći je Skautski klub Split.

“Djecu upisujemo od drugog razreda osnovne škole, a za upis smo otvoreni tijekom cijele godine. Aktivnosti se održavaju tijekom vikenda, a nedjeljom često idemo na izlete. Imamo i dvije veće akcije u godini – zimovanje za vrijeme zimskih praznika i logorovanje u drugoj polovici srpnja. Tada pokazujemo i primjenjujemo ono što smo radili cijelu godinu na izletima i sastancima”, rekao nam je predsjednik kluba Marin Tudor.

 

“Možemo reći da je to priprema za samostalni život. Na primjer, djeca na logorovanju nauče pripremiti svoje mjesto u šatoru, urediti krevet, složiti odjeću, znaju pomoći u kuhinji. U obitelji to uglavnom obavljaju roditelji, a ovdje oni u svemu tome sudjeluju i rade”, istaknuo je Tudor.

Nakon što nauče osnovno, djeca mogu sudjelovati u 14 područja rada. Neka od njih su upoznavanje prirode, orijentacija, signalizacija, pionirstvo. Imaju i kulturno-zabavni segment te uz vatru izvode pjesme i igrokaze.