Predsjednica o Trumpovim porukama Njemačkoj: ‘Svaka svađa može samo oslabiti NATO’

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Bruxellesu sudjeluje na dvodnevnom NATO-summitu koji je počeo s novim kritikama američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog malih izdvajanja saveznika za obranu, a jutros se posebno okomio na Njemačku i njezine poslove s Rusima.

“Atmosfera koja je prethodila ovom summitu nije baš bila konstruktivna, no vjerujem da ćemo danas kroz zajedničke vrijednosti postići taj nužni stupanj konsenzusa oko zajedničkih ciljeva NATO-a”, izjavila je danas predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Naglasila je da je za Hrvatsku posebno važno što se pozornost usmjerila na južno krilo Saveza, te da će fokus ovoga summita biti i na njoj. Druga je bitna komponenta proširenja.

“Nama je iznimno bitno stabilizirati prostor jugoistoka Europe. Drago mi je što će danas biti poslane pozitivne poruke Makedoniji nakon dogovora s Grčkom. Nadam se da će i na referendumu biti potvrđen dogovor jer vjerujem doista da je on povijesni. Razumijem osjećaje nekih Makedonaca, no doista držim da je ovaj kompromis iznimno dobar”, poručila je predsjednica.

Stupanje Makedonije u članstvo može se očekivati tek za godinu do godinu i pol. Predsjednicu je razočarao odnos prema Bosni i Hercegovini. Hrvatska je bila među državama koje su se posebno zalagale za aktivaciju akcijskog plana za članstvo za BiH. Aktivacija tog plana daleko je od članstva, no Grabar-Kitarović smatra da bi itekako pomogla u reformama u Bosni i Hercegovini i dijalogu između zemalja članica NATO-a i te države. Jedna od važnijih tema danas će svakako biti i ulaganja u obranu koja su dogovorena još na summitu u Wallesu 2014. godine, prema kojima bi sve zemlje članice do 2024. godine trebale za obranu izdvajati 2 posto svog BDP-a. Vlada je na ovom polju kod predsjednice, koja često kritizira kad su je riječ o nekim drugim pitanjima, dobila plus.

“Nakon nekoliko godina negativnog trenda ova je Vlada preokrenula taj trend. Već drugu godinu  imamo proračun za obranu koji je veći i povećavat će se u skladu s našim mogućnostima i prioritetima, ali, ponavljam, to će svakako biti ulaganje u državu”, istaknula je.

O oštrom napadu američkog kolege Donalda Trumpa na Njemačku, koju je zbog vrijednih poslova s Rusijom nazvao “zatočenikom Rusije”, predsjednica je tek rekla da saveznici i bez toga imaju dovoljno izazova…

“Ima previše izazova da bismo se svađali međusobno. Mislim da trebamo pokazati jedinstvo i zajedništvo, jer svaka percepcija razilaženja, svaka percepcija svađa može samo oslabiti ne samo našu zajedničku volju, nego i sam Savez”, smatra Grabar-Kitarović.

Na marginama summita predsjednica bi se još trebala susresti i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, danas će sudjelovati i na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća u formatu šefova država i vlada, a večeras će biti i radna večera.