Pripazite kako se vaš muškarac odnosi prema svojoj majci jer će se taj odnos odraziti i na vašu vezu

Foto: Sebastian Leon Prado/ Unsplash
Foto: Sebastian Leon Prado/ Unsplash

Za razliku od životinja, ljudska se vrsta ne izleže samo iz jajeta. Ljudi ovise o drugim ljudima oko sebe, ponajprije majkama, kao i o njihovom odnosu.

Koliko nas naši najbliži vole, kako se odnose prema nama – sve to utječe na naš način života.

Stoga je stručnjacima posebno zanimljiv odnos majke i sina jer se često zna reći da su muškarci ono što su njihove majke napravile od njih.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ako malo bolje proučite odnos vašeg partnera i njegove majke, vidjet ćete da to utječe i na njegovo mišljenje o samome sebi, ali i o ženama općenito. Njegova majka pomogla mu je kreirati mišljenje i doživljaj svijeta oko sebe.

Također, odnos vašeg partnera i njegove majke utječe i na vaš odnos s partnerom.
Stručnjakinja za ljubavne odnose, Tracey Cox za Daily Mail rekla je sljedeće:

“Upoznala sam jednog muškarca u svojim kasnim četrdesetima i činilo mi se da ima potencijala. Bio je odvjetnik, naočit, zabavan, bilo je očito da mu se sviđam i super se slagao s mojim prijateljima. Njegovu sam majku upoznala relativno rano i već mi je po ponašanju ostalih ukućana bilo jasno kako ću se i ja ponašati prema njoj – najbolje što mogu i s velikim poštovanjem. I doista sam to učinila i moram priznati da mi se sviđala. Naravno, bilo je jasno da je ona glavna u kući, ali imala je dobar smisao za humor.
Ali uskoro je nekoliko stvari postalo jasno. Prvo, junak moje priče obožavao je svoju majku.

Drugo, istovremeno ju je i prezirao. Treće, unatoč tim sukobljenim emocijama, bio je abnormalno vezan i ovisan o njoj.

Umjesto njegove djevojke, postala sam njegova savjetnica i provela sam mnogo, mnogo sati razgovarajući o tome kako da se on nosi s njom i cijelom tom situacijom.
Jednog mi je dana rekao: ‘Ne želim više ovo. Zvučiš poput moje majke. A znaš koliko je mrzim.” Bilo mi je to genijalno!

Kada sam svojoj prijateljici psihologinji ispričala o ovome, natjerala me da joj obećam jednu stvar: da se nikada ne zbližavam s muškarcem koji nema zdrav odnos sa svojom majkom. Ja sam to obećanje ispunila, a uvjerenja sam da bi i druge žene trebale napraviti isto.

Jer kao i kod većine stvari, ekstremi šalju najveće znakove upozorenja.

Obožavanje majke do točke štovanja je jedna stvar, preziranje i toksični odnos je druga stvar.

Ne morate se paziti samo tzv. ‘maminih sinova’, već se morate paziti i ‘maminih hejtera’ također.

Budite vrlo oprezni oko zbližavanja s muškarcem ako kod njega primijetite sljedeće stvari:

1. Mrzi je
Mnogi terapeuti vjeruju da ako muškarac mrzi svoju majku, mrzi sve žene. Ako upoznate muškarca koji konstantno ismijava svoju majku, bilo direktno njoj u lice ili iza leđa, spušta joj i nepoštuje je, udaljite se od njega što prije.
Ako je ne poštuje i ne voli, možda će imati problema s poštivanjem i voljenjem vas. Također, što je više mrzi, to će ta mržnja imati toksičniji utjecaj i na vaš odnos.
Vaš muškarac također može imati strah od utjecaja koji žena može imati na njega i njegov život, pa kada vaša veza postane ozbiljna, lako bi mogao odjednom odlučiti da ne želi ništa s vama.

2. Pretjerano se puno čuje s njom
Ako je njegova majka starija ili bolesna, naravno da će češće biti u kontaktu s njom. No, ako ne postoji ozbiljniji razlog za to, čudno je kada vaš partner previše kontaktira svoju majku i prihvaća sve njezine pozive, bez obzira što u to vrijeme možda radi nešto s vama.
Primjerice, otišli ste u kino, seksate se ili se bavite djecom – no on se bez obzira na to javlja na svaki poziv svoje majke.

Ako primjetite da te razgovore voli obavljati u privatnosti da ga vi ne čujete te pritom napusti prostoriju, to bi moglo značiti da njegova majka poprilično manipulira njime i da je vrlo ovisan o njoj. On ne želi da vi zapravo svjedočite tome koliko on puže za njom.

3. Ona se ponaša prema njemu kao da joj je suprug, a ne sin
Ovo se najčešće događa kada je njezin stvarni suprug napusti ili je preminuo, a tada majka obično forsira svog sina da preuzme ulogu njezinog zaštitnika.

Najčešći znakovi ovakvog ponašanja su primanje za ruku tijekom šetnje dok vi hodate s upitnicima iznad glave pokraj njih, pozivi na događaje ili ručkove te donošenje odluka umjesto nje koje bi u normalnim okolnostima donosio partner.

Također neki od ‘alarmantnih’ znakova su i sjedenje preblizu jedno drugome, pretjerano izražavanje nježnosti ili jasno izražavanje ljubomore kada se vi usudite (pokušate) nju nadmašiti u nečemu.

4. Vi i njegova majka nemate ništa zajedničko
Ako ima dobar odnos s majkom, za pretpostaviti je da će se poželjeti skrasiti sa ženom koja je karakterom slična njoj.

Ako je njegova majka bila kućanica o kojoj se brinuo suprug, sin će vjerojatno tražiti tradicionalnu djevojku koja je sretna što može biti kućanica, odgajati djecu i donositi mu papuče.

Stoga, ako vam se njegova majka svidi već pri prvome susretu, to je dobar znak jer znači da imate dosta toga zajedničko.

Ako se dobro slaže sa svojom majkom, dobro će se slagati i sa ženama koje dijele vrijednosti i uvjerenja slična njezinima.

Ako niste slični njegovoj majci, tu se nešto događa i najvjerojatnije nije ništa dobro.
Jednom sam izašla s jednim muškarcem koji mi je rekao da mu se kod mene najviše sviđa moja neovisnost. A znate li zbog čega smo se najviše svađali? Zbog moje neovisnosti i njegovog osjećaja da mi nije potreban.

Kada sam mu upoznala roditelje sve je sjelo na svoje mjesto. Za cijelo vrijeme našeg posjeta govorio joj je da se izbori za sebe i ne dozvoli ocu da je spušta.

5. Kritizira sve što on napravi
Dobra majka pobrinut će se da njezin sin u svakom trenutku zna da je voljen i prihvaćen baš takav kakav jest. Ako majka pak konstantno kritizira svog sina zbog svake odluke koju on donese, on će biti emocionalno slab i ovisit će o njezinom prihvaćanju i dopuštenju.

Pokušajte zatražiti nešto od svog partnera što vi želite, ali za što znate da se njegova majka ne bi složila. Ako majka pobijedi, vaša je veza na skliskom terenu.

6. Boji se svoje majke
Strah od roditelja je neprirodan i najčešće znači da je tu bilo neke vrste nasilja – bilo emocionalnog ili fizičkog. Ako njegova majka ima problema s izljevima bijesa ili ga je kažnjavala jer ju je razočarao u djetinjstvu, on će odrasti u muškarca koji ima problema s anksioznošću i bojat će se da će se to ponoviti. Ovakvi muškarci često izrastu u ljude koji nastoje svima udovoljiti.

7. Kada je vaša veza u pitanju, njegova majka je pasivno agresivna
Pred vama je draga i simpatična. Ali čim okrenete leđa, ona se potrudi da ga okrene protiv vas. Ona će reći da je odlično što ste dobili promaknuće na poslu, ali se nada da će se on nekako snaći dok ćete vi svaki dan raditi do kasno u noć. Ona vas nikada neće direktno kritizirati tako da on ništa ne posumnja – no vi ćete shvatiti.

8. Otvoreno pokazuje da je protiv vaše veze
Bez obzira je li ona dobra ili loša majka, ako ne dobijete njezin blagoslov – bit će to teška borba do kraja.

Ona će vam pokazati da je protiv vaše veze ako vas ‘slučajno’ nazove imenom njegove bivše djevojke, odbija vas zvati imenom ili pak pozove njegovu bivšu na druženje s vama.

9. Ne vjeruje vam
Ona će skuhati ručak i donijeti ga k vama jer ne vjeurje da ćete nahraniti njezina sina. Stalno će vas učiti kako se nešto radi ili vas podučavati kako da odgajate djecu. Na kraju će se potruditi pretvoriti vas u mini verziju nje same.

10. Ona je mučenica
Kada god sin pokuša napraviti nešto što nije po volji njegovoj majci, ona krene s rečenicom: ‘Nakon svega što sam učinila za tebe’ i on je bespomoćan. Ako mu prigovorite zbog toga, a on vam kaže kako se usuđujete kritizirati osobu koja je napravila sve za njega, bježite glavom bez obzira”, kaže stručnjakinja.