Svi pričaju o “nobelovskoj” dijeti koja traje 15 dana

Foto: Pexels
Foto: Pexels

U svjetskim medijima predstavila se nova, revolucionarna dijeta temeljena na znanstvenim spoznajama koja će vam pomoći ne samo da izgubite kilograme, poboljšate zdravlje, povećate snagu i energetske kapacitete nego i da izgledate mlađe, reducirajući vaše bore i za 30 posto.

U to nas uvjerava američka nutricionistkinja Naomi Whittel, osnivačica tvrtke Reserveage Nutrition i šefica uprave Twinlab Consolidated Holdinga, u kojima razvija rješenja za bolje zdravlje, wellness, dugovječnost i prirodnu ljepotu. Časopis Prevention proglasio ju je i vodećom inovatoricom u SAD-u u području prirodnih proizvoda.

We’re on the edge of some amazing breakthroughs in our health and you deserve to be on the leading edge of it all. Join me today (Thursday, April 12th) for a free hour long webinar. Register now with the link in my bio @naomiwhittel ✨

A post shared by Naomi Whittel (@naomiwhittel) on

Dijeta objedinjuje precizan program prehrane, vježbanja i spavanja koji može zaustaviti, pa čak i obrnuti proces starenja, istovremeno otkrivajući sretniju, zdraviju, mršaviju i mlađu verziju vas, tvrdi Whittel.

Cijeli princip bazira se na autofagiji – prirodnom procesu organizma kojim otklanja toksine iz naših stanica te popravlja štete nastale prirodnim trošenjem našeg organizma. Osoba koja je najviše pridonijela razumijevanju autofagije u svijetu japanski je molekularni biolog Yoshinori Ohsumi, koji je za rad o autofagiji stanica, procesu kojim se stanica rješava “neželjenih” dijelova i proteina, 2016. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu.

Upravo se na tim spoznajama bazira dijeta Naomi Whittel.

Dakle, zašto je autofagija važna u procesu starenja? Zato što istraživanja pokazuju kako je naše starenje, odnosno nastajanje bora i gomilanje kilograma s godinama, rezultat nagomilavanja oštećenih stanica koje se nisu stigle oporaviti.

Autofagija doslovno znači “samojedenje”, a odnosi se na sposobnost organizma da apsorbira vlastiti otpad. No, kao i sve u našem tijelu, taj je proces s godinama sve manje učinkovit. Prema tome, naše tijelo ne samo da s vremenom nakuplja sve više “smeća” nego i postaje presporo da se očisti od njega.

Druga važna stvar u cijeloj priči je privremeni post.

Naime, ako stalno jedete, kao većina nas, svojim stanicama ne dajete priliku za popravak i čišćenje otpada i toksina koji su se nakupili. Međutim, povremena kratka razdoblja nejedenja daju im vremena da se pobrinu za stanične otpatke.

Sasvim konkretno, ova dijeta predlaže da tijekom tri tzv. slabija dana, postite 16 sati, a jedete samo tijekom osam sati. Ako želite biti praktični, možete prekinuti jedenje nakon večere, tako da većina vašeg posta potraje dok spavate. Na primjer, ako jednu večer prestanete jesti u 20 sati, prvi obrok bit će vam u podne sljedeći dan. Dakle, u biti, samo preskočite doručak. Sve dok vaš post traje 16 sati, možete ga prilagoditi rasporedu koji vam odgovara. 

When I was traveling in India, I visited Bangalore, considered the country’s Silicon Valley, to meet with scientists and farmers to learn more about #curcumin—the bright yellow phytonutrient found in the turmeric plant, grown throughout Asia. Everywhere I looked, I experienced the fragrance of the spice. At the farmers; market, everyone was buying #turmeric. When I asked the women shopping how they used the plant, they told me they did the same things as their mothers and their grand- mothers did: grated it, cooked with it, and made sure to add at least a teaspoon a day to their diet. The reasons they gave me? It wards off bacteria, prevents sickness, and alleviates sadness. While it may sound like folklore, medical science supports these women’s beliefs. That’s why turmeric’s most active ingredient—the yellow-colored chemical called curcumin—is one of my favorite Powerphenols. . You likely know or have heard of curcumin because turmeric is the main spice in many curry blends, and what gives mustard its color. Its health benefits were first published in scientific findings in the early 1800s, and now modern science has discovered that it can induce #autophagy. . Research shows that taking 500 mg twice a day is best. Take organic curcumin that has been cleanly extracted using carbon dioxide. Organic is important, because curcumin is extracted from the turmeric root, and since the active ingredient has been condensed, you want to make sure you are not getting any herbicides or pesticides. I always take curcumin with a fat-first meal, which dramatically boosts absorption of this fat-soluble Powerphenol. You can also take it with pepper or a peppercorn to increase the absorption. #Glow15

A post shared by Naomi Whittel (@naomiwhittel) on

Plan prehrane

Slabiji dani

ponedjeljak, srijeda, petak

Završite 16-satni post koji ste započeli u 20 sati prethodnog dana. U podne počnite sa šalicom AutophaTea , suplementom powerphenol i malim obrokom kao što je pola avokada posutog svježim sokom od limuna, morskom soli i chilli pahuljicama s dvije žličice avokadova ulja.

 

U večernjim satima pojedite laganu večeru, poput mediteranske sjeckane salate i juhe od šparoga. Unesite do 25 grama proteina. Nemojte vježbati. Pijte do četiri šalice AutophaTea dnevno kako biste smanjili glad i pojačali raspoloženje.

 

Jači dani

 

utorak, četvrtak, subota, nedjelja

 

Ujutro popijte AutophaTea – i to prije nego što popijete bilo što drugo – a zatim uzmite powerphenol. Vježbajte do 30 minuta HIIT programom. Započnite s neograničenom prehranom. Prosječno konzumirajte veće količine proteina (45 do 150 g). Post počnite u 20 sati. Neka noćni sati rade za vas, vaše tijelo i vaš stil života.

Istraživanja pokazuju da je 16 sati optimalno razdoblje za stvaranje kalorijske restrikcije koja se događa tijekom privremenog posta, čime vaše tijelo može aktivirati autofagiju kroz različite kanale. Međutim, kako bi se pojačala učinkovitost povremenog posta, predlaže se nadopunjavanje proteinskim ciklusom. Dakle, tri dana s malim unosom proteina namjerno su uspostavljena kako bi se pojačala autofagija. U ostalim danima proteinska redukcija više nije toliko učinkovita.

Sharing everything you need to know to activate your #autophagy to look and feel younger with @thechalkboardmag! It’s easier than you think! Link in bio #Glow15

A post shared by Naomi Whittel (@naomiwhittel) on

Kako možete pretpostaviti, neke su namirnice bolje od drugih kada je riječ o jačanju autofagije. Dobra je vijest da ne moramo prekrižiti niti jednu grupu hrane. Međutim, postoje bolja razdoblja za jedenje, kao što postoje i namirnice koje su kvalitetnije od drugih. Primjerice, masnoće. Masnoće su nužne za optimalno zdravlje, a i potiču autofagiju. Međutim, tada govorimo o prirodnim, neprerađenim mastima koje se nalaze u hrani kao što su avokado, maslac, orasi, losos, skuše, sardine, kokosovo i maslinovo ulje. 

Za razliku od mnogih drugih načina prehrane, ovaj ne vidi ugljikohidrate (UH) kao neprijatelja. UH pružaju energiju i pomažu vam da se opustite. Ali da biste mogli uživati u njima, pažljivo ih birajte. Potražite ugljikohidrate s visokim udjelom vlakana, a izbjegavajte kruh i tjesteninu.

 

Foto: Pexels
Foto: Pexels

 

Opet, i to je pitanje tajminga: izbjegavajte ih kasnije tijekom dana jer ketoza – prirodno metaboličko stanje u kojem vaše tijelo koristi masnoću kao gorivo u odsutnosti ugljikohidrata – jedan je od najboljih načina za povećanje autofagije. Ali vaše tijelo ne mora biti u stalnom stanju ketoze da bi se to dogodilo. Kada se probudite, vaše tijelo već ima velik broj ketona, tako da preskakanje ugljikohidrata barem u prvoj polovici dana produljuje to stanje i posljedično autofagiju.

 

Dok ova dijeta zagovara širok raspon voća, povrća, začinskog bilja, začina, orašastih plodova i sjemenja, također “imate dopuštenje” da se prepustite crnom vinu i tamnoj čokoladi jer su bogati antioksidansima koji pomažu u pokretanju autofagije.

 

Vježbanje – važan aspekt svake prehrane

Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Vježba je važna jer stavlja vaše tijelo u stanje pozitivnog stresa koje osnažuje autofagiju. No, u ovoj priči manje je više. Naime, ne trebate satima mukotrpno vježbati kako biste postigli rezultate. Dovoljno je samo pola sata dnevno, četiri puta tjedno, i to tijekom vaših “jačih dana”.

Vaš se program vježbanja mora podijeliti. Dva dana biste trebali vježbati u HIIT programu (visokointenzivni intervalni trening), a tijekom druga dva dana u RET-u (vježbe otpora).

HIIT uključuje izmjenu vježbi umjerenog intenziteta s vježbama visokog intenziteta svake minute tijekom pola sata – to funkcionira bez obzira na to hodate li, trčite, plivate ili veslate, odnosno uključuje sve ono što vam srčani ritam drži visoko. RET se odnosi na trening snage – to može značiti podizanje vlastite težine ili utega.

Istraživanja su pokazala da redoviti trening otpora aktivira autofagiju te sprečava gubitak mišićne mase, a istodobno povećava snagu mišića.