Prosvjednici na trgu u Zagrebu poslali poruku – reforma neće proći!

Foto: Filip Kos/PIXSELL
Foto: Filip Kos/PIXSELL

Tisuće ljudi iz cijele Hrvatske okupile su se danas točno u podne na Europskom trgu kako bi iskazali nezadovoljstvo mirovinskom reformom koju predlaže resorni ministar Pavić. Poslali su jasnu poruku – reforma neće proći.

Prosvjed pod nazivom “Doživi mirovinu i tebe se tiče” organizirale su tri sindikalne središnjice. Njome se predviđa produljenje životne dobi za odlazak u punu starosnu mirovinu na 67 godina i dodatna penalizacija prijevremenog umirovljenja od čak 20,4 posto za pet godina ranijeg odlaska u mirovinu.

Krešimir Sever iz NHS-a i Vilim Ribić iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja s govornice su ponovili što očekuju od Vlade. Traže da se dobna granica za odlazak u mirovinu vrati na 65 godina starosti te da se odustane od penalizacije prijevremenog odlaska u mirovinu.

“Donijeli su Zakon koji je gori od onog protiv kojega su bili kad se u saboru izglasavao 2013. godine. Prema tome, gospodo na vlasti, vi iz vladajuće stranke ako želite mesti pred sindikalnim vratima najprije pometite pred svojim vlastitim”, poručio je Sever.

“Laž je da za 15 godina neće biti novaca da se radi do 65 godina, lažu političari, laže i njihov dio ekonomske struke koji servisiraju ovi novcem, a ovi njih lažima, neistinama, krivim analizama iz onih naočala koje nisu naše”, rekao je Vilim Ribić.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel poručio je da Vlada pred građane mogu postavljati zahtjeve tek kada će svi imati uvjete rada kao u razvijenim članicama Europske unije…

“I dajte nam da imamo rad po mjeri čovjeka. Kada ćemo to imati radit ćemo do 70 godina. Dok to ne bude u Hrvatskoj zaboravite na ovaj zakon”, poručio je Novosel.

Za govornicom su o svom iskustvu govorili oni koji u obavljaju zahtjevne poslove. Složno su poručili – očekivati od nas da te poslove radimo do 67 godine života je ponižavajuće. Svoj stav o reformi okupljenima su iznijele odgajateljica Iskra i medicinska sestra Anita…

“Svi se kunu u djecu, a kada treba djeci i odgajateljima koji se brinu za njihovu sigurnost pružiti dostojanstven rad nema ih nigdje. Recimo da, imamo pravo na dostojanstven rad, imamo pravo na dostojanstvenu starost koja bi trebala biti radost. I nas se tiče – ne radu do 67”, poručila je odgajateljica…

“Lijepo molim sve one koji predlažu ovakvu reformu da stanu na trenutak i zamisle se žele li oni da ih jednoga dana njeguju medicinske sestre i tehničari kojima je potrebna veća skrb nego njima samima”, poručila je s govornice medicinska sestra…

Sindikalni čelnici još su jednom ponovili da oko spornih točaka s vladajućima više neće pregovarati. Ukoliko od njih ne odustanu nakon ovog prosvjeda, iz sindikata poručuju da su spremni započeti prikupljanje potpisa za održavanje referenduma.